Kas notiek, nomirstot vienam no Siāmas dvīņiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Michal Durinik/Shutterstock

Dvīņi, kas piedzimst kopā saauguši, ir ārkārtīgi reta parādība. Viņiem pastāv ļoti daudz medicīnisko komplikāciju un risku. Izklaides izdevums "LADBible" skaidro, kas notiktu, ja viens no dvīņiem nomirtu.

Ko nozīmē būt Siāmas dvīnim?

Siāmas dvīņi ir piedzimuši ar kādu kopīgu ķermeņa daļu. Tas notiek ārkārtīgi reti un parasti saistīts ar daudzām komplikācijām grūtniecības laikā, dzemdībās un arī pēc piedzimšanas.

Pateicoties mūsdienu medicīnas sasniegumiem, dažus savienotus dvīņus ir kļuvis iespējams ķirurģiski atdalīt, tomēr citi paliek saistīti visu mūžu.

Lielam skaitam Siāmas dvīņu visu atlikušo mūžu būs nepieciešama īpaša medicīniskā aprūpe, lai palīdzētu ilgstoši saglabāt veselību.

Savienotie dvīņi rodas no vienas apaugļotas olšūnas, kas sadalās divos embrijos, taču  atdalīšanās nenotiek pilnībā vai arī embriji vēlāk atkal savienojas. Zinātnieki joprojām nezina, kāpēc un kā tas notiek.

Tiek lēsts, ka Siāmas dvīņi rodas vienā no 200 000 dzemdībām ar dzīviem mazuļiem. Taču vairāk nekā puse grūtniecību ar savienotajiem dvīņiem rezultējas ar spontānu abortu vai nedzīvi dzimušu bērnu. Vēl daudzi mirst neilgi pēc dzimšanas.

Siāmas dvīņi var būt ļoti atšķirīgi saauguši - ar krūtīm, vēderu, muguras lejasdaļu vai galvām. Atkarībā no savienojuma tiem var būt kopīgi orgāni.

Vai abi savienotie dvīņi jūt sāpes?

Kas notiek, ja viens no savienotajiem dvīņiem saslimst?

Vienas no pazīstamākajām Siāmas dvīnēm Ebija un Britānija Henselas, kurām ir kopīgs ķermenis līdz pat kakliem, var sajust otras sāpes. Dvīnes ir teikušas, ka jūt otras vēdersāpes, kaut arī viņām ir atsevišķi orgāni no vidukļa uz augšu.

"Kad mums ir vēdersāpes, sāp pretējā pusē. Vai tas nav dīvaini?" intervijā sacījusi Britānija.

Ebija un Britānija Henselas.
Ebija un Britānija Henselas. Foto: Ekrānuzņēmums no video/Youtube/Screen Static

Kas notiktu, ja viens no dvīņiem saslimtu un tad nomirtu?

Iespēja, ka otrs dvīnis izdzīvos, ir lielā mērā atkarīga no tā, kā dvīņi ir savienoti. Piemēram, ja viņiem ir kopīga sirds un asinsrites sistēma, tad, ja viens dvīnis ir miris, otra organisms tiek saindēts, kas izraisa orgānu mazspēju.

Ja sirdis ir divas un vienam dvīnim tā apstātos, dzīvais dvīnis sāktu zaudēt asinis. Lai dzīvo dvīni glābtu ar operācijas palīdzību, ārstiem būtu vien dažas stundas laika, skaidrojis ārsts Ēriks Stauhs. Tas nozīmē, ka dvīņiem jau iepriekš būtu jāatrodas slimnīcā ar mediķu komandu, gatavu veikt dvīņu atdalīšanu, kas var ilgt vairāk nekā 10 stundas.

Vai atdalīšana vēl būtu iespējama?

Ārsti parasti veic savienoto dvīņu atdalīšanu, vēl pirms viens no viņiem ir miris. Zinot, ka viens no viņiem mirs, mērķis parasti ir izglābt otru.

Viens no retajiem un veiksmīgajiem stāstiem ir Erīnas un Ebijas Deleiniju atdalīšanas operācija 2016. gadā, kas notika vēl zīdaiņu vecumā. Operācija ļāva meitenēm turpināt dzīvot veselīgu dzīvi.

Diemžēl citkārt viens no dvīņiem var palikt bez izdzīvošanai nepieciešamajiem orgāniem, un atdalīšanas operācija bieži rada milzīgu dilemmu vecākiem vai pašiem savienotajiem dvīņiem – viņiem ir jāpieņem smags lēmums, vai viņi vēlas riskēt ar dzīvību operācijā.

Daudzos gadījumos dvīņu izšķiršana ar lielāku varbūtību rezultētos ar nāvi, līdz ar to tiek pieņemts lēmums palikt savienotiem un operāciju neveikt.

Kas notiek, ja nedara neko?

Iespējams, slavenākie Siāmas dvīņi - Čangs un Engs Bunkeri - bija savienoti pie krūšu kaula, un viņiem bija kopīgas aknas.

Dzimuši Siāmā (tagad Taizemē) viņi nopelnīja daudz naudas ar publicitāti un galu galā apmetās uz dzīvi ASV, kad bija apprecējušies ar divām māsām. Viņiem bija 21 bērns. Taču kādu dienu 19. gadsimta 60. gadu vidū Engs pamodās un ieraudzīja, ka viņa brālis mirst asins recekļa dēļ. Engs esot pateicis "tad došos arī es" un nomiris trīs stundas vēlāk no sirds apstāšanās.

Čangs un Engs Bunkeri.
Čangs un Engs Bunkeri. Foto: X/historyinmemes
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu