VIDEO Ogres novada melnie stārķi izdējuši pirmo olu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Ogres novadā ligzdojošajam melno stārķu pārim Urgai un Orgim 17. aprīļa rītā ligzdā pievienojusies pirmā ola. Tā kā aizsargājamo melno stārķu skaits kopš neatkarības atjaunošanas samazinājies gandrīz uz pusi un pērn ligzdošana nenotika, šī ir patiesi priecīga vēsts.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība vēsta, ka melnais stārķis olas perē nedaudz ilgāk par mēnesi un pēc mazuļu izšķilšanās viens no vecākiem uzturas ligzdā, līdz mazuļi sasnieguši 3–4 nedēļu vecumu.

Pēc tam līdz lidspējas sasniegšanai (apmēram vēl mēnesi) mazuļi ligzdā uzturas vieni paši. Vecāki tos tikai baro četras–piecas reizes dienā.

Arī pēc tam, kad jaunie putni ir sākuši lidot, viņi līdz pat aizlidošanai ligzdā atgriežas nakšņot.

Ikgadējās ligzdošanas sekmes atkarībā no barības pieejamības un laika apstākļiem variē no 1 līdz 5 jaunajiem putniem sekmīgā ligzdā, taču traucējumu apjoma plēsonības un citu faktoru dēļ, it īpaši pēdējā desmitgadē, ļoti daudzās ligzdās mazuļu vispār nav un vidējais putnēnu skaits apdzīvotā ligzdā svārstās starp 0,9 un 2,2, kas ir nepietiekami populācijas atražošanai.

Kā liecina "Dabasdati.lv" putnu vērotāju forumā paustā informācija, melno stārķu ligzdošana šajā apkaimē zināma vismaz kopš 2003. gada, tomēr tiešraidēs vērojamā ligzda atrasta tikai 2021. gada janvārī.

Ligzda varētu būt būvēta aptuveni 2010. gadā pēc iepriekšējās ligzdas pamešanas.

2021. gadā stārķu ģimenei mazuļu nebija.

2022. sekmīgi pasaulē nākuši trīs jaunie putni. Iepriekšējā ligzdā šajā teritorijā viens no vecajiem putniem bija gredzenots, savukārt šajā ligzdā 2022. gadā abi ligzdojošie vecie putni bija bez gredzeniem.

2023. gadā ligzdošana nenotika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu