Šveicē vienojas par jaunu sadarbības formātu meklēšanu Aspazijas un Raiņa ekspozīcijas stāstu saglabāšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Agnese Logina

Kultūras ministre Agnese Logina (P), kura šonedēļ apmeklēja Šveici, sarunā ar Lugāno pašvaldības pārstāvjiem vienojusies par jaunu sadarbības formātu meklēšanu, tostarp par iespējām attīstīt sadarbību laikmetīgās kultūras jomā, lai Aspazijas un Raiņa ekspozīcijas stāsts nepaliktu tikai digitāls, norādīja ministres padomniece Rita Plūme.

Lugāno Vēstures arhīva telpās atrodas 2018.gadā atklātā Raiņa un Aspazijas muzeja ekspozīcija. Kultūras ministre atzīmēja, ka patlaban ir spēkā iepriekšējais līgums, kas paredz ekspozīcijas darbības turpināšanu šajās telpās līdz 2025.maija vidum. Viņa uzsvēra, ka lēmums par šo telpu tālāku izmantošanu nepieņem Latvija, bet gan Lugāno pašvaldība, kam tās nepieciešams citiem mērķiem.

Kā ziņots, Latvijas Radio, atsaucoties uz Šveicē dzīvojošo Vitu Matīsu, kura līdzdarbojusies ekspozīcijas izveidē, pērn vēstīja, ka 2025.gadā varētu slēgt Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno.

Pirms sešiem gadiem Lugāno pilsētas vēstures arhīva telpās tika atklāta ekspozīcija "Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici". Tā tapa ar Latvijas valsts atbalstu. Tagad tiekot pieļauta ekspozīcijas slēgšana.

Kultūras ministrija komentārus par ekspozīcijas nākotni nav sniegusi, bet Memoriālo muzeju apvienības vadītāja Rita Meinerte uzsvērusi, ka muzejs Lugāno nav zem memoriālo muzeju apvienības, tā tikai izveidojusi un iekārtojusi ekspozīciju, kurā Latvija ieguldījusi 58 000 eiro.

Kā liecina informācija Memoriālo muzeju apvienības tīmekļvietnē, ekspozīcija "Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici" vēsta par Raiņa un Aspazijas politiskajā emigrācijā Kastaņolā pavadīto laiku.

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893.gada līdz mūsdienām, kā arī sniegts vispārējs ieskats Latvijas vēsturē. Līdzās Niklāva Strunkes oriģinālilustrācijām, kā arī trimdas laikā tapušo dzejnieku darbu izdevumiem, lasāma Raiņa grāmata "Kastaņola" trīs valodās.

Rainim un Aspazijai, kā arī Latvijas un Šveices attiecībām veltītā ekspozīcija atklāta 2018.gadā Lugāno Vēstures arhīva telpās. Līdz tam Lugāno pilsētas vēstures arhīva telpās atradās Lugāno municipalitātes uzturēts un atbalstīts Raiņa un Aspazijas muzejs. Tā kolekcija bija veidota no trimdas latviešu dāvinājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu