Medijs: ASV ieroči Ukrainā nonāks nedēļu pēc apstiprinājuma Kongresā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV Kongress.
ASV Kongress. Foto: Andrea Izzotti/Shutterstock

Ukraina saņems pirmo ieroču partiju no ASV "mazāk nekā pēc nedēļas" pēc tam, kad ASV Kongress būs pieņēmis jaunu palīdzības programmu Kijivai un prezidents Džo Baidens to parakstīs, laikrakstam "The Washington Post" atklājušas anonīmas ASV amatpersonas.

Tiek norādīts, ka šajā nedēļas nogalē Kongresa apakšnamam - Pārstāvju palātai - būtu jāizskata likumprojekts par palīdzību Ukrainai, ko ierosinājis parlamenta spīkers Maiks Džonsons. Ja tas tiks pieņemts, nākamnedēļ šo dokumentu izskatīs Senāts, kur sola nekavēt tā pieņemšanu. Ja arī Senāts to apstiprinās, atliks tikai saņemt Baidena, kurš arī atbalstījis šo dokumentu, parakstu.

Iepriekš Pentagona avoti masu medijiem pavēstīja, ka ASV militārie spēki jau iepriekš sākuši komplektēt jaunu ieroču partiju Ukrainai, lai to nodotu, tiklīdz tam piekritīs Kongress.

Pēc likuma par palīdzību Ukrainai pieņemšanas "paies mazāk nekā nedēļa, līdz daļa ieroču nonāks kaujas laukā," izdevumam apliecināja viens no sarunu biedriem.

Kas tieši tiks iekļauts pirmajā ieroču partijā un kādā daudzumā, pagaidām vēl nav zināms. "The Washington Post" pieļauj, ka tur noteikti būs 155 milimetru munīcija artilērijai un "vidēja darbības rādiusa" raķetes. Ukraina, visticamāk, saņems arī papildu pretgaisa aizsardzības aprīkojumu, jo īpaši pretgaisa raķetes.

Gaidāms, ka Pārstāvju palāta sestdien izskatīs jaunu likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai - pirmo reizi vairāk nekā pusgada laikā. Kā vēsta "Financial Times", pastāv diezgan liela iespēja, ka dokuments tiks apstiprināts, lai gan balsojumu vēl var izjaukt potenciālais republikāņ kandidāts rudenī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps, kurš vēl nav sniedzis viennozīmīgu vērtējumu par šo dokumentu.

Kongresa augšpalāta - Senāts - sola ātri apstiprināt likumprojektu, ja tas veiksmīgi tiks pieņemts apakšpalātā. Senatori arī vēlas pēc iespējas ātrāk nosūtīt likumprojektu Baidenam parakstīšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu