Vēderā pašam savs alus brūzis! Vīrieti Beļģijā aplami apsūdz par braukšanu dzērumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Monika Gruszewicz/Shutterstock

40 gadus vecs alus darītavas darbinieks no Beļģijas vairākkārt tika apsūdzēts par autovadīšanu alkohola reibumā. Viņš vērsās tiesā, jo bija pārliecināts, ka alkoholu nav lietojis. Izrādījās, ka viņam ir rets sindroms, kas rada alkoholu organismā (auto-brewery syndrome), vēsta ārvalstu mediji.

Šis sindroms ir rets vielmaiņas stāvoklis, kas izraisa ogļhidrātu fermentāciju zarnās, novedot pie augstāka alkohola līmeņa asinīs. Tā persona var apreibt, vienkārši paēdot pusdienas.

Apsūdzētā advokāte Anse Geskjēra sacīja, ka zinātnieki uzskatot, ka šādu sindromu gadījumu skaits pasaulē nav pietiekami novērtēts.

Pašlaik šis sindroms oficiāli esot diagnosticēts vien aptuveni 20 cilvēkiem visā pasaulē. 

Stonija Bruka universitātes slimnīcas mediķi Ņujorkā ASV iepriekš ir pierādījuši, ka cilvēkiem ar šādu diagnozi bieži uzturā ir daudz cukura un ogļhidrātu. Sindroms vairāk piemeklē cilvēkus, kas sirgst ar diabētu, aptaukošanos vai Krona slimību, bet var tikt diagnosticēts jebkuram.

Līdztekus intoksikācijas briesmām autovadīšanas laikā sindromam var būt arī citas bīstamas blakusparādības, tostarp aknu bojājumi.

Zinātnieki nav pārliecināti par sindroma cēloņiem, bet uzskata, ka tas ir saistīts ar specifiskiem baktēriju un rauga celmiem, kas atrodami zarnās.

Advokāte sacīja, ka viņas klients iesniedza pierādījumus par savu diagnozi, veicot pārbaudes pie trim ārstiem.

Tiesa atzina, ka uz vīrieša lietu attiecas likumā neparedzēti faktori, un attaisnoja viņu apsūdzībā.

Lieta nonāca tiesā pēc tam, kad policija 2022. gada aprīlī apstādināja vīrieša automašīnu un ar alkometru konstatēja neatļautu alkohola koncentrāciju viņa asinīs. Vairākus mēnešus vēlāk viņš atkal tika apturēts, un likumsargi atkal konstatēja reibuma stāvokli.

Jau 2019. gadā vīrietis bija saņēmis sodu un autovadītāja tiesību atņemšanu, lai gan kategoriski apgalvoja, ka nav lietojis alkoholu. Viņš tolaik neesot zinājis par savu sindromu.

Geskjēra sacīja, ka viņa un viņas klients gaida oficiālu paziņojumu par attaisnošanu. Viņa norādīja, ka prokuratūrai ir mēnesis laika, lai iesniegtu apelāciju, ja tā to vēlas.

Vīrietis tikmēr sācis ievērot diētu, kas satur maz ogļhidrātu, lai izvairītos no tā, ka viņa kuņģis ražo vairāk alkohola.

Pirmajā tiesas sēdē martā prokurors lūdza viņam izvairīties no jebkādiem alkoholiskajiem dzērieniem, ziņoja Beļģijas valsts televīzijas kanāls VRT.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu