Mežus stāda gan ar rokām, gan mašīnām

Foto: LVM publicitātes foto
Maija Pohodņeva
, Žurnāliste un rakstniece
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Arī šogad katra nocirstā koka vietā AS “Latvijas valsts meži” iestādīs divus jaunus kociņus, izmantojot ap 29 miljonus stādu, kas izaudzēti Latvijā. Tādējādi rūpējoties ne tikai par mežu atjaunošanu, apsaimniekojot mūsu valsts galveno ekonomisko resursu, bet arī sniedzot darba iespējas cilvēkiem attālos lauku rajonos. Meža stādīšanai vispiemērotākais laiks ir pavasaris – aprīlis, maijs, kā arī septembris un oktobris.

“Pirmos kokus šogad sākām stādīt nedēļā no 18. marta. Kurzemes un Zemgales pusē varējām sākt darbu ātrāk nekā iepriekšējā gadā, jo pavasaris iestājās strauji,” stāsta AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Meža atjaunošanas un kopšanas vadītājs Jānis Kažemaks. Šobrīd stādīšana norit pilnā sparā. Apstādīti jau 4,7 tūkstoši hektāru, kas ir aptuveni trešā daļa no visa – 12,5 tūkstošiem hektāru, kas ieplānots uz pavasari.

Kopējās meža atjaunošanas izmaksas 2024. gadā ir ieplānotas 4.99 miljonu eiro apmērā.

Pārsvarā mežus stāda pavasarī, aptuveni līdz jūnija vidum, vēlākais – līdz Jāņiem. Rudenī tiek veikti vairs tikai aptuveni 10% no kopēja gada apjoma stādīšanas darbiem. Jūlijā stādīšanas darbus neveic vispār, jo vasaras vidū vēl nav pieejami jaunie stādi. “Stādiņi ir izauguši, bet galotnītes ir mīkstas, svaigie dzinumiņi vēl nav paspējuši nobriest un pārkoksnēties,” skaidro Kažemaks. ”Ja tādus stādus paņem no kokaudzētavas, tad, kamēr nogādā mežā, tie jau ir satraumēti, un labs rezultāts var nebūt.”

Latvijā visbiežāk izmantotā meža atjaunošanas metode ir stādīšana, jo to iespējams piemērot daudziem meža augšanas apstākļu tipiem, kas koku stādiem garantē optimālus augšanas apstākļus.
Latvijā visbiežāk izmantotā meža atjaunošanas metode ir stādīšana, jo to iespējams piemērot daudziem meža augšanas apstākļu tipiem, kas koku stādiem garantē optimālus augšanas apstākļus. Foto: LVM publicitātes foto

Izmanto vietējos stādus

Lai atjaunotu Latvijas valsts mežus, pārsvarā izmanto viengadīgus un divgadīgus stādus. Divgadīgie ir auguši no aizpērnā gada pavasara līdz rudenim, bet viengadīgie – no pagājušā gada pavasara.

“Latvijas valsts mežu” apsaimniekotajās teritorijās stāda tikai Latvijā iegūta sēklu materiāla stādus, kas izaudzēti 9 LVM kokaudzētavās: Strenču, Valmieras, Smiltenes, Podiņu, Kalsnavas, Mežvidu, Pļaviņu, Mazsilu un Popes. Šogad tie būs aptuveni 29 miljoni dažādu koku stādu: priedes kailsakņi, egles, bērza un melnalkšņa kailsakņi ar uzlabotu sakņu sistēmu, priedes un egles ietvarstādi. Pavasarī tiks sastādīta lielākā daļa – aptuveni 26,5-27 miljoni stādu. Atlikušo sastādīs rudenī.

“Vietējo stādu izmantošanai ir daudzi ieguvumi, pirmkārt, nodrošinām darbu mūsu pašu cilvēkiem, otrkārt – šie stādi ir ļoti augstas kvalitātes – īpaši selekcionēti, augstvērtīgi un spēcīgi," 

atzīst Kažemaks. Gan ietvarstādi, gan arī kailsakņu, ar uzlaboto sakņu sistēmu. Varam droši apgalvot, ka reti kur Eiropā ir tik labi koku stādi kā pie mums. Pārsvarā kokaudzētavas izmanto Latvijā ievāktas koku sēklas no sēklu plantācijām, no mežu audzēm. Tas ir vietējās izcelsmes ģenētiskais materiāls.”

Meža sēšana, ko izmanto arī Latvijā, ir meža atjaunošanas metode, kas sekmīgi lietojama nabadzīgos augšanas apstākļos, kur jaunos sējeņus neapdraud konkurējošie lakstaugi.

Vēl viena metode, kā panākt kvalitatīva meža izveidošanos, ir stādījumu papildināšana, kad atjaunotās, ieaudzētās vai dabiski apmežotās platības papildina ar atjaunojamo (pieļaujamo) koku sugu stādiem platībā, kur atjaunošanās nav notikusi atbilstošā apjomā un kvalitātē.

Foto: Publicitātes attēls

Stādīšana un dabīgā atjaunošanās

“Vienkāršoti runājot: priedi mēs stādām, kur ir mazauglīgas augsnes, piemēram, kur līdzīgi kā piejūras kāpās īsti nekas cits neaug,” stāsta speciālists. “Eglei ir nepieciešama auglīgāka augsne, bet nepatiks lieks mitrums, ko savukārt priede pacietīs. Auglīga zeme būs piemērota arī bērzam – tas labi augs sausā un vidēji mitrā vietā. Savukārt melnalkšņus var stādīt arī slapjākās platībās, pat tādās, kur virs saknēm ir 10 cm ūdens. Melnalksnis augs, tikai ir svarīgi, lai ūdens nebūtu stāvošs, bet gan kustīgs un piesātināts ar skābekli.”

Lai saprastu, ko un kādās vietās stādīt, mežkopji vispirms novērtē augus, jo tie ir kā indikatori, kas ļoti labi raksturo vidi. Platlapju augi labāk augs, kur lielāks mitrums, savukārt graudzāles – kur sausāks. Pēc tā var novērtēt, kādu mežu var un vajag audzēt.

“Galvenais ieguvums, kādēļ ir labi izvēlēties selekcionētus stādus meža atjaunošanai, ir tas, ka koki augs ātrāk, būs izturīgāki pret dažādiem faktoriem: slimības, vējš, snieglauzes, un, kad audze būs pieaugusi, sniegs lielāku koksnes ražu,”

Kažemaks uzsver.

Katru gadu Latvijas mežu platības palielinās – tiek iestādīts vairāk jaunu koku nekā nocirsts.
Katru gadu Latvijas mežu platības palielinās – tiek iestādīts vairāk jaunu koku nekā nocirsts. Foto: LVM publicitātes foto

Vai mežu stādīt nocirstajā vietā vai atstāt, lai atjaunojas dabiski, to vērtē mežkopis. Mežā ir vietas, kur pēc koku nociršanas ilgi aug tikai zāle – tādā vietā mežs dabīgi sāks atjaunoties tikai pēc 10-15 gadiem. Protams, koki agrāk vai vēlāk izaugs, bet Latvijā ar likumu ir noteikts meža atjaunošanas termiņš, kas sausajos mežu tipos ir 5 gadi, bet purvainajos – 10, kad izcirtuma vietā jābūt atjaunotam mežam. “Ja mēs redzam risku, ka, piemēram, šajā vietā bērzi paši nesasēsies, tad pieņemam lēmumu stādīt,” stāsta speciālists.

Mašinizētā stādīšana

Latvijā mežu darbos ir arvien vairāk jūtams darbaspēka trūkums.

Vidēji meža stādītājiem ir iespējams nopelnīt aptuveni 120 eiro dienā pēc nodokļu nomaksas, ja darbinieks spēj apstādīt līdz 0,7 ha.

Pamatā LVM meža stādīšanā pakalpojumu sniedz vietējie lauku iedzīvotāji.

Stādīšanai izmantojams tikai atbilstošs meža stādīšanas inventārs – lāpstas un speciāli stādīšanas stobri.
Stādīšanai izmantojams tikai atbilstošs meža stādīšanas inventārs – lāpstas un speciāli stādīšanas stobri. Foto: LVM publicitātes foto

“Mašinizētā meža stādīšana ir viens no risinājumiem, kā varam darbu paveikt ar ierobežotiem cilvēku resursiem,” bilst Kažemaks. ”Stādot mašinizēti, iespējams izdarīt vienlaicīgi divus darbus: sagatavot augsni un iestādīt kociņu. Papildus, izslēdzot kļūdas, ko var pieļaut cilvēki, nodrošinām kvalitatīvu rezultātu. Cilvēki mēdz kļūdīties, piemēram, netiek ievērots stādīšanas dziļums, vai nav piemīts stādiņš pēc iestādīšanas, vai kailsakņu stāda gadījumā saknes tiek par daudz vai par maz apcirstas. Kad stāda mašīna, tad visi stādi tiek iestādīti vienādā dziļumā, kā automātiski noregulēts.”

Stādāmā mašīna ir ekskavators, kas aprīkots ar speciālu stādāmo galvu. Tiesa gan, mašīna nevar visur aizstāt cilvēku, bet tikai tur, kur tas ir piemēroti.

Stādīšanas ātruma ziņā – mašīna iestāda aptuveni tādu pašu apjomu kā cilvēks, proti, 8-10 stundās līdz 1 ha, bet, izmantojot mašīnu, ir pāris priekšrocības.

Šobrīd LVM mašinizēti stāda mežu slapjākās platības, kur cita tehnika varētu grimt, jo ekskavatoram ir krietni labāka pārgājamība. “Mēs arī skatāmies platības, kur augsne jāsagatavo pacilās,” mašinizētās stādīšanas priekšrocības uzskaita speciālists. “Ekskavators, mašinizēti stādot, šīs pacilas arī izveido, un uz tās, paceļot nedaudz virs zemes virskārtas, stādiņu iestāda.”

Šobrīd LVM meklē piemērotu mašīnu, lai mašinizēto stādīšanu varētu veikt arī tur, kur ir sausas mineralizētas augsnes, kam ir laba nestspēja, kā arī vietās, kur nav nepieciešamas veidot pacilas, bet gan pietiek ar augsnes sagatavošanu ar disku arklu un stādīšanu vagā. Piemēram, stādot priedes. “Šajā pavasarī plānojam Latvijas apstākļos izmēģināt Zviedrijā būvēto meža mašinizētās stādīšanas mašīnu PlantMax,” informē Kažemaks.

“Kopumā šogad meža atjaunošanas sezonu esam uzsākuši agrāk nekā parasti un līdz šim laikapstākļi ir bijuši ļoti piemēroti. Nav bijis ilgstošs karstums un sausums vai spēcīgas salnas. Cerēsim, ka tā arī turpināsies līdz pavasara meža atjaunošanas sezonas beigām”

Raksts tapis sadarbībā ar AS "Latvijas valsts meži".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu