VIDEO "Es patiesībā kļuvu jaunāks." Vīrietis 100 dienas dzīvo zem ūdens, lai noskaidrotu, kas notiktu ar viņa ķermeni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Dienvidfloridas universitātes profesors un atvaļināts ASV Jūras spēku komandieris Džo Dituri 100 dienas pavadījas zem ūdens, vēsta izklaides izdevums "LAD Bible".

Dituri savu neparasto bioloģijas eksperimentu sāka 2023. gada 1. martā

Kā liecina Dienvidfloridas universitātes oficiālais preses paziņojums, vīrietis eksperimentu veica, lai meklētu jaunus "ceļus, kā atdzīvināt jūras vidi". Tāpat pētnieks vēlējās arī "pārbaudīt medicīnas tehnoloģijas, kas varētu novērst neskaitāmas cilvēku slimības".

"Tomēr ir viens āķis," teikts paziņojumā. "Viņš to dara vairāk nekā 9 metrus zem ūdens. Un viņš to mēģina darīt 100 dienas."

eksperiments notika?

Dituri iepeldēja savā jaunajā 100 kvadrātmetru plašajā zemūdens miteklī, kur dzīvoja izolācijā visu misijas "Neptūns 100" laiku.

Projektā tika iesaistīti arī psihologi un psihiatri, lai uzraudzītu sekas, ko radīja atrašanās vidē, kas "līdzīga ilgstošam ceļojumam kosmosā".

"Tā ir izolējoša, ierobežota ekstrēma vide," teikts paziņojumā. "Un kā cilvēkiem mums patiešām ir jāizdomā, kā tādā dzīvosim, ja paplašināsim savu planētu, ja dosimies starpplanētu telpā, ja gribam atklāt visus ārstēšanas veidus, kas mums jāatrod."

Zinātnieks rūpīgi uzraudzīja, kā viņu ietekmēja ilgstošais ekstrēmais spiediens. Kad viņš neveica zemūdens pētījumus, viņš tiešsaistē mācīja skolēnus.

Pavadot mēnesi zem ūdens, profesors un viņa komanda atklāja jaunu sugu - vienšūnas organismu, ko tagad pēta mikrobiologi.

Kas notiek ar cilvēku, pavadot 100 dienas zem ūdens?

Dituri apgalvo, ka 100 dienu laikā, ko viņš pavadīja neierastajā vidē, viņš kļuvis jaunāks.

Kad Dituri jūnijā iznāca no dzelmes, viņš apgalvoja, ka daudzi aspekti viņa veselībā ir uzlabojušies, tostarp pagarinājušās viņa telomēras (hromosomu struktūras, kas bieži saistītas ar dzīves pagarināšanos).

"Man tagad ir 56 gadi. Mans bioloģiskais vecums bija 44 gadi. Kad es iznācu no ūdens, mans bioloģiskais vecums bija 34 gadi," viņš sacīja. "Tātad manas telomēras ir pagarinājušās. Iznākot no ūdens, es patiesībā biju kļuvis jaunāks."

Dituri arī apgalvoja, ka pēc misijas viņa asinsanalīzes uzrādījušas 50% samazinājumu visiem iekaisuma marķieriem viņa ķermenī.

Viņam arī izdevās kļūt par Ginesa rekordistu par visvairāk pavadītajām dienām zem ūdens, pārspējot veco rekordu — 73 dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu