VIDEO Izbeidz krimināllietu par patvaļīgu koku ciršanu uz Austrumu robežas aizsargājamā dabas liegumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Iekšējās drošības birojs izbeidzis krimināllietu par koku zāģēšanu pie Austrumu robežas dabas liegumā. Izmeklēšana bija sākta par patvaļīgu ciršanu, Latvijas dabai nodarītais kaitējums bija aprēķināts vairāk nekā 3 miljoni. Tomēr šai lietā nevienu nesodīs un zaudējumus nepiedzīs, jo izmeklētāji secinājuši, ka aizsargājamie biotopi nopostīti teritorijā, kas nav uzskatāma kā mežs, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Pirms vairāk nekā 4 gadiem Valsts kontrole ziņoja par atklātiem pārkāpumiem Austrumu robežas izbūvē. Smagu nolaidību tā konstatēja ne vien robežsardzē, bet arī Nodrošinājuma valsts aģentūrā un iekšlietu ministrijā.

Revidenti secināja, ka notikusi neizskaidrojama pretimnākšana SIA "Ceļu būvniecības" sabiedrībai "Igate", kas vinnēja konkursā par robežas sakārtošanu pie Krievijas, saņemot 17 miljonus vērtu pasūtījumu.

Uzņēmums bija apņēmies atbrīvot robežjoslu no kokiem, uzlikt stiepļu žogu, ierīkot takas un tiltus robežsargu patruļām.

Valsts kontrole konstatēja, ka meži iznīcināti ārpus valsts robežas joslas platuma, proti, 12 metriem. Nesamērīgu robežjoslas paplašināšanu neparedzēja arī būvprojekts.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norāda:

"Valsts robežsardzes rīcība liek domāt par iepriekš jau novērotu shēmu, formālā iepirkumā mēs izvēlamies vēlamo pretendentu darbu veikšanai, savukārt, iepirkumam noslēdzoties, mēs rīkojamies, kā jau ienāk prātā.

Sekas ir miljonos mērāmi nepamatoti izdevumi valstij, neatgriezeniski postījumi dabai un, galu galā, arī neizdarīts darbs."

Robežjoslā Ciblas novada Līdumnieku pagastā tika izcirsta nevis 12, bet vietām pat 80 metru plata josla. Netika žēloti arī aizsargājamos dabas liegumos augošie koki, par ko paredzēta kriminālatbildība.

"Gulbju un Platpirovas purvā" nocirsto koku vecums bijis ap 170 gadiem.

Valsts vides dienesta Rēzeknes reģionālās vides pārvalde, iekļaujot Dabas aizsardzības pārvaldes saņemtās ziņas, aprēķināja, ka videi nodarītā kaitējums apmērs ir 3 miljoni un 354 tūkstoši eiro. (3 354 000 EUR) Valsts policija ierosināja kriminālprocesu.

Lietu pārņēma Iekšējās drošības birojs (IDB), kas bija sācis izmeklēt citus aizdomīgus darījumus Austrumu robežas darbu izpildē ne vien pie Krievijas, bet arī Baltkrievijas. Arī tur pasūtījumu saņēma "Igate".

IDB veica plašas kratīšanas, aizturot arī bijušo Robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru.

Garbara pēctecis "Nekā personīga" tolaik skaidroja, ka atļauja ciršanai uz robežas nevienam nav bijusi jāprasa un tā nav nelikumīga. Savukārt nocirsto baļķu pazušana vairāku simtu tūkstošu vērtībā nav robežsargu atbildība.

Krimināllietā par patvaļīgu koku ciršanu, kas radījis būtisku kaitējumu, aizdomās tika turēts Kaspars Macāns SIA "Ceļu būvniecības" sabiedrības "Igate" projektu vadītājs, kā arī par atbalstīšanu būvuzraugs SIA "VTV 14" valdes loceklis Valērijs Bluss.

Šajā lietā aizdomās turētā statuss bija arī "Igate" apakšuzņēmējam, kas veica mežizstrādi un nocirstos koku izveda, "Avoti G" valdes loceklim Ivaram Galiņam.

No IDB dokumentiem redzams, ka Valsts robežsardze 2020.gada decembrī apstrīdēja Valsts vides dienesta Rēzeknes reģionālās vides pārvaldes lēmumu par koku iznīcināšanu augstāk stāvošajam Vides pārraudzības valsts birojam.

Tas lēmumu par nodarīto kaitējumu dabai atcēla.

No IDB lēmuma par krimināllietas izbeigšanu redzams, ka Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra jau pēc sāktajām tiesībsaizsardzības iestāžu izmeklēšanām precizējusi kadastra karti un noteikusi daudz plašāku valsts robežjoslas platumu. Un šī josla juridiski vairs nav uzskatāma par mežu.

Tas ļāva izmeklētājiem secināt, ka ir piemērojams Valsts robežjoslas aizsardzības likums un nevis Meža likums un Valsts meža dienesta likums. 

Tādējādi nav tiesiska pamata konstatēt patvaļīgu ciršanu dabas liegumā.

Valsts kontrolei ir tiesības iegūt ziņas, kā virzās kriminālizmeklēšana, tomēr par izbeigto lietu tā uzzināja no "Nekā personīga".

Revidenti ir pieprasījuši IDB iepazīties ar lietas materiāliem.

"Valsts kontrole ir saņēmusi paziņojumu par kriminālprocesa izbeigšanu, bet joprojām nav saņēmusi pašu lēmumu, tāpēc nevaram to komentēt.

Šajā revīzijā konstatēto zaudējumu piedziņa Valsts kontroles likumā noteiktajā kārtībā nav iespējama, jo likuma 14.nodaļas (kas paredz zaudējumu piedziņu) noteikumi nav piemērojami attiecībā uz revīzijām, kuras uzsāktas līdz 2019.gada vidum.

Konkrētās revīzijas grafiks apstiprināts divus mēnešus ātrāk.

Neatkarīgi no iespējamās kriminālprocesa izbeigšanas kompetentajai iestādei (Iekšlietu ministrijai un tās padotībā esošajai Valsts robežsardzei) ir pienākums izvērtēt iesaistīto amatpersonu atbildību."

"Nekā personīga" zināms, ka tiesā patlaban atrodas cita Iekšējās drošības biroja izmeklēta krimināllieta pret būvdarbu vadītāju Kasparu Macānu, būvuzraugu Valēriju Blusu. Viņus kopā ar diviem robežsardzes darbiniekiem un "Igates" vadītāju Māri Peilānu apūdz par krāpšanu lielā apmērā. Nākamā tiesas sēde paredzēta 8.maijā.

Savukārt apakšuzņēmēju Ivaru Galiņu apsūdz par koku zādzību lielos apmēros. Šīs lietas iztiesāšana notiek jau otrajā tiesu instancē. Pirmā instance viņu atzina par vainīgu.

Par robežbūvē iesaistīto uzņēmumu iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas izmeklēšanu joprojām turpina Valsts ieņēmumu dienestā.

Laikā, kad tika slēgti līgumi par Austrumu robežas sakārtošanu, iekšlietu ministrs bija Rihards Kozlovskis. Kozlovskis atkal vada ministriju.

Šobrīd par Austrumu robežas izbūvi atbildīgi ir "Valsts nekustamie īpašumi", darbus veic pastarpināti arī daļēji valstij piederošā kompānija "Citrus Solution".

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis vēsta: 

"Tā bija Valsts robežsardze, kas īstenoja šo projektu. Bija jāsaprot, ka kapacitātes problēmas varētu būt. Tajā pašā laikā no tāda pasūtītāja viedokļa, neviens jau nebija labāk informēts .

Tieši (par) tehnisko specifikāciju.

Šis viss process parādīja to, ka iekšēji iekšlietu sistēma vairs nebūtu gatava kāpt uz tiem, es tā vienkāršiem vārdiem, uz šiem "grābekļiem".

Tas nebija arī tāds vienkāršs pārliecināšanas darbs kopumā valdībā, lai nonāktu pie tā, ka to (Austrumu robežas izbūvi) realizē Valsts nekustamie īpašumi."

Ministrs ir informēts par izbeigto IDB lietu. Taču savu komentāru viņš atturas sniegt, pirms nav zināms iznākums pārējās ar Austrumu robežas izbūvi saistītajās krimināllietās.

Nepilnu gadu Iekšējās drošības biroju vada pagaidu vadītājs. Ar jauna priekšnieka meklējumiem vai esošā apstiprināšanu amatā Iekšlietu ministrs nesteigšoties, kamēr nebūs pieņemts skaidrs lēmums, vai vairākas no tiesībsaizsardzības iestādēm, kas izmeklē korupciju, neapvienos.

VIDEO: Raidījuma "Nekā Personīga" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu