Ekskluzīva izstāde Austrālijā varētu pārtapt par labierīcībām, lai liegtu ieeju vīriešiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: kirshakaechele/Instagram

Austrālijā, Tasmānijā esošais "Vecās un jaunās mākslas muzejs" (MONA) ir ierauts juridiskā un arī radošā cīņā, lai saglabātu savu izstādi "Ladies Lounge" pieejamu tikai sievietēm. Aprīlī tiesa noteica, ka saskaņā ar pretdiskriminācijas likumiem ieeja jāatļauj arī vīriešiem, vēsta BBC.

MONA 7. maijā aicinājusi atcelt spriedumu, apgalvojot, ka tajā ir "pārāk šaurs skatījums uz sieviešu vēsturisko un pastāvīgo nelabvēlīgo stāvokli sabiedrībā" un norādot, kā "Ladies Lounge" var "veicināt vienlīdzīgas iespējas".

Tiesa savu rīkojumu izdeva aprīlī pēc sūdzības no Austrālijas iedzīvotāja Džeisona Lau, kuram tika liegta ieeja izstādes telpā. Tam sekoja tiesas prāva par diskrimināciju dzimuma dēļ.

Izstādes telpas galvenā idejas autore Kirša Kečele ir paziņojusi, ka apstrīdēs spriedumu un padarīs telpu "atbilstošu" noteikumiem.

"Ladies Lounge" atrodas daži no muzeja visslavenākajiem darbiem — no Pikaso līdz Sidnijam Nolanam. Kopš tiesas rīkojuma tā bijusi slēgta publikai.

Kečeles kundzes plānos ietilpst ar zaļu samtu izklātās atpūtas telpas pārveidošana par sieviešu tualeti un baznīcu, kas, viņasprāt, ļaus tai turpināt darboties kā tikai sievietēm paredzētaio telpai saskaņā ar juridiskiem izņēmumiem.

""Ladies Lounge" drīzumā parādīsies pasakaina tualete, un tādējādi "Ladies Lounge" turpinās darboties kā dāmu istaba," Austrālijas medijiem sacīja Kečele.

Kā ziņo "Guardian", Kečele tiesas priekšā stājās kopā ar 25 sieviešu svītu, kuras visas bija ģērbušās tumši zilos lietišķos tērpos un tiesas laikā, kas prasīja visu dienu, veica diskrētas sinhronizētas kustības.

MONA aizstāvība ietvēra apgalvojumu, ka "Ladies Lounge" bija klātesoši vīrieši, jo viņu atstumtības sajūta patiesībā bija daļa no instalācijas mākslinieciskā efekta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu