VIDEO Eirovīzijas organizatori sodījuši Ukrainas delegāciju par T kreklu uzrakstiem (6)

Apollo.lv
Papildināts 16:21, 15. maijs, 2024
Foto: @ioana_cis/ "X"

Eirovīzijas dziesmu konkursa organizatori sodīja Ukrainas delegāciju par to, ka tā pasākuma laikā valkāja T kreklus ar uzrakstu "Free Azovstal Defenders", "Instagram" paziņoja ukraiņu māksliniece.

Ukrainas pārstāvji 12. maijā ar dziesmu "Teresa & Maria" ieguva trešo vietu 68. Eirovīzijas konkursā.

Kā norāda māksliniece, Ukrainas delegācija izvēlējās neievērot Eirovīzijas aizliegumu attiecībā uz politiskiem vēstījumiem un uzvilkt krekliņus ar aicinājumu atbrīvot ieslodzītos "Azovstaļ" aizstāvjus - karavīrus, kuri sargāja Ukrainas pēdējo cietoksni okupētajā Mariupolē.

"Mēs zinājām, ka tad, kad viņi rādīs visu mākslinieku priekšnesumu atkārtojumus, viņi rādīs arī pašu delegāciju," teica Aļona Aļona, kuras īstais vārds ir Aļona Savranenko.

"Tāpēc, kad kamera pie mums pienāca, mūsu komanda ātri parādīja mūsu aicinājumu visai pasaulei."

Parādīties pasākumā ar krekliem bija "riskants un grūts uzdevums", sacīja Savranenko. Delegācijai bija jāslēpj krekli zem citām drēbēm, lai izvairītos no apsargu acīm.

Pēc Savranenko teiktā, pat kreklu iespiešana izrādījās sarežģīta. Dažas tipogrāfijas nespēja izpildīt pasūtījumu, bet citas atteicās.

"Tomēr mums izdevās vienoties ar vienu poligrāfijas uzņēmumu pēc tam, kad piecas reizes zvanījām tiem un ar asarām lūdzām palīdzību," sacīja Savranenko.

Par T krekliem tika piespriests naudas sods no "Eiropas Raidorganizāciju savienības" (EBU) - sabiedrisko mediju organizāciju alianses, kas katru gadu organizē konkursu kopā ar uzņēmējvalsts raidorganizāciju. Savranenko neatklāja maksājamo summu.

Savranenko sacīja, ka risks pārkāpt EBU noteikumus bija tā vērts, lai paustu atbalstu Krievijas gūstā nonākušajiem "Azovstaļ" aizstāvjiem.

"Mēs uzņēmāmies lielu risku, bet tas izdevās. Mēs iztikām tikai ar naudassodu," viņa teica.

EBU arī vērsās pret izpildītājiem, kuri mēģināja paust atbalstu Palestīnai notiekošā iebrukuma Gazā laikā, kurā kopš 2023. gada oktobra ir nogalināti vairāk nekā 35 000 palestīniešu.

Jau ziņots, ka Horvātija Eirovīzijā ieņēma otro vietu ar 547 punktiem (210 no žūrijas, bet 337 no skatītājiem), bet trešajā vietā Ukraina ar 453 punktiem (146 no žūrijas, bet 307 no skatītājiem).

Latvija finālā ieņēma 16. vietu ar 64 punktiem (žūrija piešķīra 36 punktus, bet skatītāji 28 punktus),

bet mūsu kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija finālā ierindojās attiecīgi 14. un 20. vietā, saņemot 90 un 37 punktus.

Finālā par uzvaru sacentās 25 valstis – tai skaitā visas Baltijas valstis. Lietuva ieguva 14. vietu, bet Igaunija – 20. vietu.

Visas konkursa tiešraides no Malmes arēnas vada Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede. Latvijā Eirovīzijas fināla tiešraidi komentēja Toms Grēviņš un Lauris Reiniks.

Šogad par uzvarētājas titulu sacentās 25 valstis - Zviedrija, Ukraina, Vācija, Luksemburga, Izraēla, Lietuva, Spānija, Igaunija, Īrija, Latvja, Grieķija, Apvienotā Karaliste, Norvēģija, Itālija, Serbija, Somija, Portugāle, Armēnija, Kipra, Šveice, Slovēnija, Horvātija, Gruzija, Francija un Austrija.

Video: Dons komentē iekļūšanu Eirovīzijas finālā

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu