ISW: Krievija jau pastrādājusi kara noziegumus nesen okupētajos Harkivas apgabala ciemos

Apollo.lv
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas un Rietumu avoti ziņo par jauniem Krievijas kara noziegumiem, ko tā pastrādājusi vairākos nesen okupētajos ciemos Harkivas apgabalā, vēsta Igaunijas raidorganizācija ERR, atsaucoties uz ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumu.

Piektdien Harkivas prokuratūra sāka kriminālizmeklēšanu saistībā ar iespējamo Krievijas spēku veikto nāvessodu kādam civiliedzīvotājam ratiņkrēslā Vovčanskā.

Harkivas varasiestādes arī apsūdz Krievijas karavīrus, ka tie turējuši par ķīlniekiem vismaz 40 civiliedzīvotājus Krievijas armijas izmantotajos pagrabos. Ķīlnieki izmantoti kā dzīvie vairogi.

Harkivas apgabala Izmeklēšanas departamenta vadītājs Serhijs Blovinovs sacīja, ka Krievijas spēki pagrabā blakus Krievijas komandpunktam Vovčanskā tur gūstā 35-40 civiliedzīvotājus un būtībā izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvos vairogus, tādējādi nepārprotami pārkāpjot Ženēvas konvenciju.

Kāds ukraiņu policists no Vovčanskas laikrakstam "Wall Street Journal" pastāstīja, ka Krievijas snaiperi nošāvuši ukraiņu policistus, kuri centušies evakuēt civiliedzīvotājus.

Tikmēr Ukrainas iekšlietu ministrs Igors Kļimenko 16. maijā ziņoja, ka Krievijas armija neļauj evakuēt iedzīvotājus un tur gūstā civiliedzīvotājus Ziemeļvovčanskas pagrabos. Amatpersona arī ziņoja, ka  ka Krievijas okupanti ir sākuši izpildīt nāvessodu civiliedzīvotājiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien brīdināja, ka Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkiva.

Zelenskis sacīja, ka situācija Harkivas apgabalā, kur Krievija ieņēmusi vairākus ciemus, tiek "kontrolēta", bet "nav stabilizējusies" pēc Ukrainas papildspēku nosūtīšanas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu