VIDEO Krāpnieki joprpojām uzdodas par Valsts policijas un banku darbiniekiem, brīdina likumsargi

Apollo.lv
Papildināts 13:03, 22. maijs, 2024
Krāpnieki. Ilustratīvs attēls.
Krāpnieki. Ilustratīvs attēls. Foto: Tero Vesalainen/Shuterstock

Valsts policijā aizvien tiek fiksēti gadījumi, kad telefonkrāpnieki, nolūkā izkrāpt naudu, uzdodas par Valsts policijas, citu tiesībsargājošo iestāžu vai bankas darbiniekiem un mēģina pārliecināt par iespējamām nelikumīgām darbībām iedzīvotāju banku kontos. Lai iegūtu iedzīvotāju uzticību, noziedznieki nosūta gan viltus fotogrāfijas ar Valsts policijas dienesta apliecībām, gan viltotus paziņojumus ar it kā meklējamo personu datiem, kas šķietami, pēc telefonkrāpnieku izdomātās leģendas, mēģinājuši apkrāpt iedzīvotājus. Turklāt krāpnieki bieži vien ir labi sagatavojušies. Proti, telefonsarunu laikā, krāpnieciskajos e-pastos un WhatsApp sarakstēs viņi bieži izmanto reālus policijā un citās valsts iestādēs strādājošu personu vārdus un uzvārdus, informē policijā.

VIDEO: Likumsargu saruna ar krāpnieku

Valsts policijā ir fiksēti daudzi gadījumi. kad telefonkrāpnieki, uzdodoties par bankas, Valsts policijas un citu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, mudina iedzīvotājus atklāt viņu bankas kontu datus.

Cenšoties pārliecināt iedzīvotājus, ka viņu bankas kontos tiek veiktas nelikumīgas darbības, krāpnieki izmanto viltus foto ar it kā Valsts policijas dienesta apliecībām, gan izsūta viltus paziņojums no bankas vai Valsts policijas, piemēram, pavēstes ierasties Valsts policijā, lai mudinātu iedzīvotājus atklāt Smart-ID piekļuves kodus, PIN kodus un tamlīdzīgi.

Iedzīvotājiem jāatceras, ka ne banku, ne valsts pārvaldes iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai noskaidrotu pieejas datus bankas kontiem – kredītkaršu numurus, PIN kodus, Smart-ID piekļuves kodus, CVC kodus un tamlīdzīgi. Saņemot šādu aizdomīgu zvanu, ieteicams to pārtraukt!

Valsts policija atgādina, ka krāpnieki izmanto dažādas metodes, tāpēc jābūt ļoti piesardzīgiem komunicējot pa telefonu ar svešiem cilvēkiem, īpaši, ja runa ir par finanšu līdzekļiem.

Tāpat esi uzmanīgs, ja telefonsarunas laikā uz tevi izdara spiedienu! Telefonkrāpnieki steidzina un izmanto iedzīvotāju vājās vietas, lai viņi pieņemtu ātrus, nepārdomātus lēmumus.

Šādā gadījumā pārtrauc sarunu, ja neesi pārliecināts, vai zvanītājs ir tas, par ko uzdodas! Vienmēr ir iespēja piezvanīt uz attiecīgo iestādi, uz oficiālajā mājaslapā norādīto tālruņa numuru, lai noskaidrotu, vai tiešām no turienes zvanīts.

Gadījumā, ja esi apkrāpts, sākumā ziņo par to savai bankai un pēc tam vērsies ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī!

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu