VIDEO "Rīga kā āķis, lai atgrieztos." AIDA kruīza kuģis piestājis Rīgā

Foto: Evija Trifanova/LETA

2024 .gada kruīza sezonā Rīgas ostā pieteiktas 67 kuģu vizītes, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn. Deviņas kuģu vizītes plānotas uz divām dienām ar nakšņošanu Rīgā, bet 13 kuģi apmeklēs Rīgas ostu pirmo reizi.

Pirmdienas rītā Rīgas ostā pirmajā vizītē piestājis vācu kruīza līnijas "Aida Cruises" kuģis "Aidadiva". LTV "Panorāma" vēsta, ka lielākā daļa kuģa pasažieru dodas ekskursijās, arī uz Siguldu un Rundāli.

Ar nozari saistītie eksperti uzsver, ka šie vienas dienas kruīzi drīzāk ir kā āķis, lai tūristi, ja viņiem Rīga iepatīkas, nolemtu šeit atgriezties un palikt ilgāk.

"Tā viena diena viņiem ir kā iepazīšanās brauciens un pēc tam tālākam ceļojumam. Un viņi tomēr ir turīgi. Kruīzu var atļauties turīgi," klāstīja ziņu portāla "Baltic Travelnews" direktors Aivars Mackevičs.

Jau ziņots - brīvostā norāda, ka Rīga ir pirmā no deviņām kruīza kuģa pieturvietām divu nedēļu ilgajā "Aidadiva" jūras ceļojuma maršrutā, atvedot uz Rīgu 2384 tūristus no 19 pasaules valstīm, tostarp lielāko daļu no Vācijas.

Tālāk kuģis apmeklēs Tallinu, Helsinkus, Stokholmu, kā arī vairākas ostas Norvēģijā, 8.jūnijā noslēdzot jūras kruīzu Varnemundi-Rostokas ostā, Vācijā.

Brīvostā atzīmē, ka "Aida Cruises" Rīgas ostā piestājis pēc piecu gadu ilgas pauzes, ko bija izraisījusi Covid-19 pandēmija.

Pavisam kopā šogad plānotas deviņas "Aida Cruises" kuģu vizītes, tostarp "Aidadiva" šosezon Rīgā piestās piecas reizes, bet jūlijā un augustā Rīgas ostā būs iespēja redzēt kruīza kuģi "Aidamar" un oktobrī kruīza kuģi "Aidaluna".

Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras Tūrisma pārvaldes vadītāja Ieva Lasmane norāda, ka tūristi no Vācijas ir viena no lielākajām Rīgas mērķa grupām, tādēļ tik lielas kruīzu līnijas atgriešanās Rīgā liecina, ka mazinās ģeopolitiskās situācijas negatīvā ietekme uz tūrismu Baltijā.

Sezona ilgs no aprīļa līdz decembrim, kad Rīgas ostā pieteikti pieci kruīzu kuģu ienācieni, kas ir uz pusi vairāk nekā 2023.gada noslēgumā.

Tāpat ziņots, ka 2023.gadā Rīgas ostā tika uzņemts kopumā 81 681 kruīza kuģu pasažieris, kas ir par 7,9% vairāk nekā iepriekšējā sezonā. Tostarp lielākā daļa kruīzu ceļotāju bija no Vācijas, ASV un Lielbritānijas.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir lielākā osta Latvijā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu