2019. gada aprīlī Latviju pāršalca šokējošas ziņas - pēc trīs dienu bezvēsts prombūtnes Embūtes pagastā tika atrastas 20 gadus vecās Sindijas Rones mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Aizdomās par slepkavību tika apcietināts jaunietes patēvs, kurš jau iepriekš bija izcietis sodu par slepkavību.

Traģiskās priekšnojautas

Sindijas slepkavība notika šogad aprīlī. Viņa izgāja no savas mājas Priekulē 9. aprīlī, bet 12. aprīlī viņas mirstīgās atliekas tika atrastas uz lauku Embūtes pagasta Dinsdurbē.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturēts un apcietināts 1986. gadā dzimis vīrietis - Sindijas patēvs, kurš jau agrāk bijis vairākkārt sodīts, arī par slepkavību. Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja, ka apcietinātais nogalinātās jaunietes patēvs par slepkavību bija cietumā pavadījis septiņus ar pusi gadus. 

Pēc meklēšanas, kas noritēja pāris dienas, sabiedrību pāršalca ziņa, ka Kurzemes pusē meklētā 20 gadus vecā Sindija Rone ir atrasta mirusi vardarbīgā nāvē. 

Nogalinātās jaunietes māte portālam "Liepājniekiem" atklājusi, ka naktī uz 10. aprīli, kad Sindija nebija atgriezusies mājās, viņa kopā ar Sindijas patēvu devusies uz garāžu:

"Intuīcija teica, ka kaut kas nav labi. Aizgājām uz garāžu. Automašīna, kuru nākamajā dienā policija arestēja, atradās garāžā. Tikai nebija segas, kas parasti mašīnā stāvēja. Un bija salocīts bagāžas nodalījuma vāks. Viņš teica, ka to esot salocījis, atpakaļgaitā stumjoties garāžā..."

Sieviete portālam pastāstījusi, ka ir šokēta par sava dzīvesbiedra rīcību 10. aprīlī, kad viņš pēc paša teiktā it kā devās uz Rīgas lidostu, lai lidotu uz darbu Zviedrijā. Tas, ka lidmašīnā vīrietis neiekāpa, esot bijis skaidrs jau nākamajā dienā.

"Policijas darbinieki mani informēja, ka viņš piedzēries aizturēts Skrundā. Tur divas dienas esot uzturējies. Esot zvanījis savam brālim un sūdzējies, ka esot nolaupīts, tiekot turēts gūstā," sacījusi nogalinātās jaunietes māte.

Policija neko no sievietes paustā ne apstiprinot, ne noliedzot. Kā atzinusi Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova, izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Pilsētas pašvaldība gan mātei, gan jaunākajam dēlam nodrošinājuši psiholoģisko palīdzību un finansiālu atbalstu Sindijas apbedīšanai, kā arī risinot jautājumu par dzīvesvietas maiņu.

Ko darīt, lai tas neatkārtotos?

Valsts probācijas dienesta apkopotā statistika liecina, ka tad, ja cilvēks iepriekš tiesāts par vardarbību, risks, ka tuvāko piecu gadu laikā viņš varētu šo noziegumu atkārtot esot ap 16 procentiem. 

Arī nogalinātās Sindijas patēvam pēc iepriekšējā soda izciešanas esot piemērota dienesta uzraudzība, kas ilgusi gandrīz divus gadus. Uzraudzība izbeigta pirms pieciem ar pusi gadiem. 

Dienesta darbinieki ar vīrieti uzraudzības laikā tikušies līdz pat trīs reizēm mēnesī. Tik biežas tikšanās ar Probācijas dienestu notiekot vien ar tiem klientiem, kuriem ir augsts risks atkārtoti pastrādāt noziegumu. 

Valsts probācijas dienestā "Panorāmai" tāpat norāda, ka riskus drīzāk esot bijis jāpamana vietējiem dienestiem. Priekules novada dome gan raidījumam atteikusies to komentēt. Arī Embūtes pagastā, zinot vīrieša kriminālo pagātni, neviens par viņu nav interesējies un abas blakus esošās pašvaldības ar informāciju nav apmainījušās. 

Notikušajam uzmanību solīja pievērst iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Viņš teicis, ka nepieciešams esot aktīvāks preventīvais darbs. 

"Ja slepkavība, recidīvs ir atkārtojies, neatkarīgi no šīs traģēdijas, šādam cilvēkam būtu paredzams mūža ieslodzījums," raidījumam sacījis ministrs. 

Tāpat Ģirģens norādījis, ka formālas darbības no viņa puses nesekos. 

Probācijas dienestā arī atklāj, ka topot grozījumi likumā - nepieciešamības gadījumā būšot iespējams probācijas termiņu pagarināt uz nenoteiktu laiku.

Iecerēti arī preventīvie ieslodzījumi, kad personu pēc brīvības atņemšanas termiņa beigām nepieciešamības gadījumā varētu paturēt aiz restēm.