Igaunijā populārākais govju vārds - Melnīte

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

[s:36545]

Populārākais govju vārds Igaunijā ir Mustik (Melnīte), uz ko atsaucas vairāk nekā puse no Igaunijas gotniņām, liecina Igaunijas Dzīvnieku reģistrācijas centra dati.
Centrs apkopojis datus par Igaunijas govīm dotajiem vārdiem, rezultātus prezentējot 48 lappušu biezā ziņojumā.

Igaunijas Dzīvnieku reģistrācijas centrs ziņojumā apkopojis 7161 govju vārdu. Pārliecinošā vadībā izvirzījies vārds «Melnīte», taču igauņu gotiņām bieži doti arī populāri sieviešu vārdi, kā Ursula, Pireta un Kadri.

205 govis tikušas pie neglaimojoša vārda Keku (Bezjēdzīga), bet 35 brūnaļas tiek dēvētas par «Mamutu».
Mājlopu vārdu došans tradīcijas ietekmējušas arī slavenības. 438 govīm dots vārds Kiku, kā tautā tiek dēvēti piena zobi, kā arī tā ir slavenās Igaunijas distanču slēpotājas divkārtējās Turīnas olimpisko spēļu čempiones Kristīnas Šmigunas iesauka.

Igaunijas Dzīvnieku reģistrācijas centra direktors vietnieks Kalle Pedastsārs pavēstīja, ka pētījums par govju vārdiem veikts savam priekam.

Formāli ikvienai govij Igaunijā ir piešķirts numurs, lai varētu izsekot to pārvietošanos, bet zemnieki sava ganāmpulka uzraudzīšanai gotiņām labprātāk dod vārdus, skaidroja Pedastsārs.
Viņš piebilda, ka zirgiem savukārt pastāv vārdu reģistrs, bet «cūku vārdu reģistru laikam nav jēgas veidot».

Kaut arī govju vārdi oficiāli netiek uzskaitīti, britu zinātnieku pērn veiktais pētījums apliecinājis, ka govju, kurām doti vārdi, izslaukums gadā ir vidēji par 258 litriem lielāks, nekā to anonīmajām draudzenēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu