Nepieciešams:
Jāņu siers
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
1 kg biezpiena
5 l piena
3 olas
ķimenes
sāls
100 g sviesta
150 g skābā krējuma
Pagatavošana:
Uzkarsē pienu līdz 90 grādiem. Samīcītu biezpienu pa saujai ber pienā, to maisot. Kad atdalās sūkalas un biezpiens sāk turēties kopā, to nokāš caurdurī caur divkāršu marli. Katlā izkausē sviestu. Sviestā liek notecināto biezpienu, maisot pamazām biezpienā iejauc ar sāli un ķimenēm sakultas olas, beigās pieliek skābo krējumu, samaisa, kad biezpiens savēlies bumbā, to izliek ar ūdeni saslapinātās (lai siers nepielīp un pirms pasniegšanas no bļodiņas viegli nāk laukā) bļodiņās. Biezpienu var ietīt marlē, uzlikt slogu uz pāris stundām.
Pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs. Kurzemē uz Jāņusiera šķēlēm smērē svietu. Garšīgi arī ar ievārījumu.