Liepājā notikuši eksāmeni transportlīdzekļu vadīšanai ar automātisko ātrumkārbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Liepājas nodaļā pirmo reizi Kurzemē notika eksāmeni B kategorijas vadītāja tiesību iegūšanai auto vadīšanai ar automātisko ātrumkārbu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja direkcijā.

Latvijā patlaban ir jau 137 autovadītāji, kuriem ir tiesības vadīt tikai ar automātisko pārnesumkārbu aprīkotus vieglos spēkratus. Savukārt kopējais B kategorijas vadītāju skaits Latvijā ir vairāk nekā 740 000.

Pagājušajā piektdienā Liepājā vadītāja tiesības braukšanai ar automātisko ātrumkārbu saņēma trīs jaunie braukt gribētāji. Šādā gadījumā eksāmena kārtība un cena neatšķiras no ierastās procedūras un izmaksām, taču braukšana jākārto ar auto, kas aprīkots ar automātisko ātrumkārbu, un sekmīga eksāmena rezultātā jaunais vadītājs saņem apliecību ar 78.ierobežojumu kodu, skaidro CSDD.

Tas nodrošina tiesības vadīt transportlīdzekli tikai ar automātisko pārnesumkārbu. Minētais kods ir vienāds visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tādēļ ar šādām tiesībām ir iespēja vadīt auto arī ārpus Latvijas. Savukārt, ja šis vadītājs vēlāk vēlēsies vadīt auto ar mehānisko pārnesumkārbu, tad CSDD būs jānokārto attiecīgais braukšanas eksāmens bez autoskolas kursu apmeklēšanas un jāapmaina tiesības.

Iespēju kārtot eksāmenu B kategorijas vadītāja apliecības iegūšanai braukšanai ar automātisko ātrumkārbu CSDD nodrošina kopš pagājušā gada augusta. Braukšanas eksāmeni līdz šim bija notikuši tikai Rīgā un Daugavpilī, bet kopš pagājušajās nedēļas - arī Liepājā.

Eksāmenu kārtošanu ar automātisko ātrumkārbu gan Rīgā, gan ārpus galvaspilsētas nodrošina viena CSDD automašīna. Tā pēc pieprasījuma dodas uz CSDD nodaļām, kas sniedz vadītāju kvalifikācijas pakalpojumus, nodrošinot iespēju kārtot eksāmenu iepriekš nokomplektētai vismaz septiņu cilvēku grupai.

Savukārt ceturtdien, 9. februārī, CSDD Liepājas nodaļā topošajiem autovadītājiem bija iespēja veikt iepriekš plānotu braukšanas iemaņu pārbaudes braucienu. Tā ir iespēja brīvprātīgi kārtot B kategorijas braukšanas eksāmenu «izmēģinājuma režīmā» un pēc tam saņemt skaidrojumu no inspektora par pieļautajām kļūdām un neprecizitātēm, kā arī saņemt protokolu ar vērtējumu. Kā liecina CSDD līdzšinējā un citu valstu pieredze, «izmēģinājuma eksāmens» ir noderīgs gan topošajiem autovadītājiem, gan pieredzējušiem braucējiem, kā arī profesionāliem autovadītājiem.

Statistika liecina, ka apmēram 70% vadītāju Latvijā, kuriem ir tiesības vadīt spēkratu ar automātisko ātrumkārbu, ir sievietes, savukārt vislielākais šādu tiesību īpašnieku īpatsvars ir cilvēki vecuma grupā līdz 30 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu