Ir plāns kā uzlabot latviešu valodas apguvi mazākumtautību bērnudārzos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja, ceturtdien, 31.maijā, uzdeva Izglītības, kultūras un sporta departamentam līdz 30.septembrim izstrādāt rīcības plānu, lai varētu uzlabot latviešu valodas apguvi Rīgas mazākumtautību bērnudārzos, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Departaments jau ir izteicis vairākus priekšlikumus, kas ļaus uzlabot valsts valodas apguvi. Departaments iesaka palielināt latviešu valodas nodarbību skaitu, nodarbību laikā veidot apakšgrupas ar mazāku bērnu skaitu, veidot divplūsmu bērnudārzus, paaugstināt pedagogu profesionālās zināšanas, kā arī palielināt logopēdu skaitu bērnudārzos, lai novērstu bērniem pamatproblēmas dzimtajā valodā.

Tā kā komitejas sēdē, apspriežot šo jautājumu, izskanēja arī citi priekšlikumi, tika nolemts, ka deputāti savus priekšlikumus varēs iesniegt līdz 30.jūnijam.

2011./2012.mācību gadā latviešu valodas nodarbības tika organizētas 86 pašvaldības bērnudārzos, kuri īsteno pirmsskolas izglītības mazākumtautību programmu. Nodarbības apmeklēja 11760 bērni, no tiem 2267 ir nākamie skolēni (2004. un 2005.gadā dzimušie bērni).

Mazuļiem līdz trīs gadu vecumam valsts valodas apguvi nodrošina pirmsskolas izglītības pedagogi, bet no trīs gadu vecuma latviešu valodas skolotāji. Rīgas pašvaldība bērnudārzos apmaksā 90 latviešu valodas skolotāju amata likmes. Latviešu valodas apguve tiek organizēta rotaļnodarbību veidā, izmantojot autorprogrammas.

Līdz šā gada 18. aprīlim Valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās bija iekļauts pirmsskolas izglītības satura mērķis un uzdevumi. Šobrīd šie Ministru kabineta noteikumi nav spēkā, un valsts turpina darbu pie šo vadlīniju prasībām atbilstošu izglītības programmu paraugu izstrādāšanas.

Tādējādi patlaban vienīgais dokuments, kurā noteikts, ka latviešu valodas mācību programma veidojama tā, lai bērns apgūtu latviešu sarunvalodas pamatus, ir katras pirmsskolas izglītības programma.

Rīgā ir izstrādāta paraugprogramma, saskaņā ar kuru pirmsskolās latviešu valoda tiek apgūta sarunvalodas pamatu līmenī un forma, kā to dara, ir rotaļnodarbība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu