Rimšēvičs: Vasarā pievienošanos eirozonai atbalstīs vairāk nekā puse iedzīvotāju (96)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vīne, 15.janv., NOZARE.LV. Vasaras vidū Latvijas sabiedrībā atbalsts eiro būs vairāk nekā 50%, lai gan patlaban pievienošanos eirozonai atbalsta 30-35% valsts iedzīvotāju, šodien «Euromoney» Centrālās un Austrumeiropas konferencē Latvijai veltītajā diskusijā atzina centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Diskusijas dalībnieki Latvijas Bankas prezidentu iztaujāja par iespēju, ka Latvijā varētu notikt tautas nobalsošana par eiro ieviešanu.

Rimšēvičs personīgi tic, ka referenduma nebūs. Ja tautas nobalsošana tomēr būtu, tad valdībai un nevalstiskajām organizācijām būs iespēja sabiedrībai skaidrot nepieciešamību ieviest eiro un referendumā būtu pozitīvs rezultāts, pārliecību pauda centrālās bankas prezidents. Taču vienlaikus viņš atzīmēja, ka, skaitot tautas nobalsošanas rezultātus, «varam nokavēt vilcienu uz 2014.gadu».

Rimšēvičs pieļāva: lai arī ilgstoši jau strādāts pie eiro ieviešanas, varbūt tomēr nebija ticības, ka viss tik raiti notiks. Tagad cilvēki sāk interesēties par eiro ieviešanas nepieciešamību, tāpēc valdība sāk skaidrot, kādi visiem iedzīvotājiem būs ieguvumi no eiro ieviešanas, situāciju Latvijā raksturoja Latvijas Bankas prezidents. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka savulaik, balsojot par iestāšanos Eiropas Savienībā, tika nobalsots arī par iekļaušanos eirozonā.

Diskusijas dalībnieki interesējās, kad būs skaidrība par to, vai referendums par eiro ieviešanu Latvijā notiks, un kad Latvija pieprasīs konverģences ziņojumu, ja referendums tiešām notiktu. Rimšēvičs atzina, ka nezina, kā referenduma gadījumā notiks konverģences ziņojuma pieprasīšana, norādot, ka būtu jāsagaida tautas nobalsošanas rezultāts.

Centrālās bankas prezidents arī sacīja: nav šaubu, ka tik mazai un atvērtai ekonomikai, kāda ir Latvija, pievienošanās Eiropas monetārajai savienībai ir labākā izvēle.

Kā ziņots, Latvijas valdība izvirzījusi mērķi ieviest eiro no 2014.gada janvāra. Taču mūsu valstij ir jāpieprasa ārpuskārtas konverģences ziņojums, kurā tiks vērtēta valsts spēja izpildīt Māstrihtas kritērijus.

Ievērojot salīdzinoši zemo sabiedrības atbalstu latu nomaiņai ar eiro, Latvijā izskanējis viedoklis, ka būtu nepieciešams referendums par pievienošanos eirozonai. Tikmēr Finanšu ministrija sākusi darbu, lai sabiedrībai skaidrotu ieguvumus no Latvijas pievienošanās eirozonai.

Komentāri (96)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu