«Apeirons»: Mākslas akadēmijas jaunajā ēkā konstatēti būtiski pārkāpumi (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

2012.gadā tika atklāts Latvijas Mākslas akadēmijas otrais korpuss. Tajā konstatēti vairāki būvniecības pārkāpumi un šobrīd ēkas pieņemšana ekspluatācijā ir apstrīdēta tiesā. Visticamāk, kļūdījies arhitekts un neatkarīgie būveksperti, kā rezultātā Rīgas būvvalde ēku ir pieņēmusi ekspluatācijā, neskatoties uz konstatētajiem trūkumiem. Kā norāda Invalīdu un viņu draugu apvienībā «Apeirons», jaunās ēkas būvniecībā ir pārkāpti gan Latvijas normatīvie dokumenti, gan arī Eiropas projekta nosacījumi, portālu «Apollo» informēja Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» Komunikācijas vadītājs Tālis Bērziņš.

Ēkas būvniecība tika veikta par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem un par to administrēšanu šajā projektā ir atbildīga Valsts Izglītības attīstības aģentūra (VIAA). VIAA ERAF infrastruktūras projektu kontroles departamenta Infrastruktūras projektu vadības nodaļas vecākais eksperts Mārcis Zitmanis atzīst, ja netiks veiktas izmaiņas, iespējams, tiks veiktas finanšu korekcijas un LMA var nākties atmaksāt projektā ieguldītos līdzekļus.

Pārkāpumi konstatēti attiecībā uz vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti. Viens no projekta mērķiem bija izveidot ēku, kas būtu pieejama ikvienam cilvēkam, tajā skaitā arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, taču Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» vides pieejamības ekspertu apsekojuma rezultātā tika konstatēti vairāki normatīvo aktu pārkāpumi un ēku nevar atzīt par pieejamu.

Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis: «Eiropas Savienība visos infrastruktūras objektos pieejamību izvirza kā vienu no prioritātēm un elementu, kas noteikti ir jāņem vērā, izbūvējot gan ēkas, gan arī veicot citus infrastruktūras uzlabošanas darbus. Latvijas normatīvie dokumenti visai skaidri definē, kā nodrošināt vides pieejamību. Piemēram, ir strikti noteikts, ka maksimālais pieļaujamais uzbrauktuves slīpums ir 8%. Mākslas akadēmijas uzbrauktuve ir 15% slīpa, kas ir teju divas reizes par stāvu, lai cilvēki tur varētu iekļūt. Redzam, ka šis gadījums ir klajš likuma pārkāpums un diemžēl sarunu gaitā esam saskārušies arī ar nevēlēšanos situāciju mainīt. Tas visu padara daudz sarežģītāku.»

Rīgas pilsētas Būvvaldē uzskata, ka problēma varētu būt radusies arhitekta vainas dēļ, jo tieši arhitekts ir atbildīgs par to, lai tiktu ievērotas visas šīs prasības. Tāpat arī objektā tika veikta neatkarīga būvekspertīze, taču arī SIA LBS-konsultants, kas šo ekspertīzi veica, nav pievērsis uzmanību pieejamības jautājumiem un piedāvātos risinājumus atzinis par atbilstošiem.

Lai gan Rīgas būvvaldē norāda uz arhitektu un neatkarīgo ekspertu kļūdām, Ekonomikas ministrija tomēr uzskata, ka par būvniecību ir atbildīga būvvalde un tai ir pienākums ēku apsekot, nevis tikai vērtēt dokumentāciju, kā tas ir bijis šajā gadījumā.

Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis: «Visas iesaistītās puses un personas redz, ka pārkāpumi ir, taču risinājuma joprojām nav, lai gan pagājis ilgs laiks, kopš sākām par šo tematu runāt. Ikviens ir ieinteresēts šo situāciju risināt un jebkāda veida sankciju iestāšanas, protams, būtu nevēlams risinājums. Mēs joprojām ceram, ka akadēmija kopīgiem spēkiem ar arhitektu tomēr spēs pieejamību nodrošināt un jaunā ēka varēs pildīt savas funkcijas un ikviens students vai apmeklētājs varēs tajā iekļūt.»

Apvienībā «Apeirons» norāda, ka šobrīd loģiskākais un vienkāršākais risinājums būtu nevis esošās ēkas pārbūve, bet gan lifta vai vertikālā pacēlāja ierīkošana. VIAA gan atzīst, ka no projekta līdzekļiem papildus investīcijas nav pieejamas, tādēļ risinājums būs jāfinansē no kāda cita avota.

Invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons» ir nevalstiska organizācija, kas darbojas kopš 1997.gada. Viens no pamata darbības virzieniem ir vides pieejamības vērtēšana. 2014.gadā īpaša uzmanība tiks pievērsta ārstniecības un valsts pārvaldes iestāžu pieejamībai, kā arī citiem jaunbūvētiem un renovētiem objektiem.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu