Aptauja: 26% autobraucēju ievērojami samazinājuši auto izmantošanu ikdienā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Katrs ceturtais autobraucējs jeb 26% atzīst, ka ievērojami samazinājis auto izmantošanu ikdienā, noskaidrots «Latvija Statoil» un «Snapshots» veiktajā pētījumā.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Latvija Statoil», salīdzinot ar pagājušo gadu, katrs trešais autobraucējs 35% savus auto lietošanas paradumus nav mainījis, bet 29% brauc nedaudz retāk nekā pērn.

Tikai 13% aptaujāto atzīst, ka samazināt izdevumus par degvielu var paši autobraucēji, mainot degvielas patēriņa paradumus, bet lielākā daļa respondentu - 67% - norāda, ka degvielas izdevumus mājsaimniecībām var samazināt valsts, mazinot nodokļus par degvielu.

Autobraucēji, kuru automašīnām ir vislielākais degvielas patēriņš, vislēnāk maina savus autobraukšanas paradumus. Puse no autobraucējiem, kuru automašīnas motora tilpums ir 2,9 litri un vairāk, atzīst, ka savus autobraukšanas paradumus nav mainījuši, turklāt ceturtā daļa no tiem norāda, ka noteikti nevēlētos iegādāties ekonomiskāku auto.

Lai samazinātu izdevumus par degvielu, autobraucēji retāk brauc ar auto un rūpīgāk apsver nepieciešamību to izmantot - 53%, 40% ievēro ekonomiskas braukšanas principus un rūpīgāk plāno maršrutu, 21% biežāk izmanto sabiedrisko transportu vai iet ar kājām, bet 10% kooperējas ar citiem autobraucējiem.

Liels ir to autobraucēju skaits, kas izvēlas arī nelikumīgas metodes degvielas izdevumu ietaupīšanai, piemēram, biežāk pērk nelegālo degvielu, - 13%.

Lielākā daļa jeb 91% aptaujāto norāda, ka, viņuprāt, degvielas cenas Latvijā nav adekvātas. Lielākā daļa no tiem - 70% - uzskata, ka degvielas cenas var ietekmēt valsts, samazinot nodokļus, bet puse no respondentiem norāda, ka degvielas cenu var samazināt arī mazumtirgotāji, samazinot savas izmaksas.

«Latvija Statoil» degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns norāda, ka patlaban 45% no cenas veido degvielas iepirkuma cena biržā, ko mazumtirgotājs ietekmēt nevar, 49% ir valsts piemērotie nodokļi un tikai 6% ir degvielas tirgotāja ienākumi. Līdz ar to pat tad, ja degvielas tirgotāji vienas dienas laikā samazinātu pilnīgi visas izmaksas, tas cenu varētu samazināt vien par dažiem procentiem.

«Snapshots» aptauja tika veikta 2012. gada martā, un tajā piedalījās 965 respondenti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu