Ārstu arodbiedrība iebilst pret priekšlikumu legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) negatīvi vērtē veselības ministra Ivara Eglīša (TP) aicinājumu izvērtēt priekšlikumu legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem, lai novērstu nelegālo līdzekļu apriti veselības aprūpē.

Sarunā ar aģentūru LETA arodbiedrības vadītājs Valdis Keris norādīja, ka iepriekšējais veselības ministrs Vinets Veldre (TP) arī mēģināja virzīt ideju legalizēt ārstu neoficiālos maksājumus, kas neguva atbalstu. Tagad pie šīs idejas ķēries Eglītis. «Es saprotu, ka viņi abi mēģina izmisīgi meklēt papildu finansējuma avotus veselības aprūpei, runājot gan par veselības apdrošināšanu, gan par aplokšņu maksājumiem,» sacīja Keris.

Viņš norādīja, ka, legalizējot «pacientu pateicības», piekļūšana veselības aprūpei kļūtu vēl nevienlīdzīgāka nekā līdz šim. Ar brīdi, kad valsts būs pateikusi, ka šos neoficiālos maksājumus var legalizēt, «valsts šai problēmai vispār vairs nepieskarsies», prognozēja arodbiedrības pārstāvis. Tāpēc Keris uzskata, ka ir jādara viss iespējamais, lai šādu nelegālu maksājumu veselības aprūpē būtu aizvien mazāk.

Tas, ka pacients pateicas ārstam, ir normāli. Ne vienmēr ārstam pateikties nepieciešams ar finansiāliem līdzekļiem. «Pozitīvo emociju lādiņš kādreiz ir daudz svarīgāks. Un tā, starp citu, ir viena no lietām, kas īstus medicīnas fanātiķus notur nozarē,» norādīja Keris.

Keris atzīst, ka pilnībā izskaust nelegālos maksājumus nav iespējams, tāpat kā citās valstīs. Viņš minēja pētījumu, kas parāda, ka arī attīstītās Eiropas Savienības valstīs veselības aprūpē tiek maksāti nelegālie maksājumi. Ir aptuveni 5% pacientu, kas ārstiem sniedz šos neoficiālos maksājumus. Latvijā šādus neoficiālos maksājumus saņem aptuveni 30–50% ārstu.

LVSADA vadītājs norādīja, ka veselības nozarei patlaban pats galvenais ir nodrošināt savlaicīgu, kvalitatīvu un vienlīdzīgu pieeju pakalpojumiem. Ne tikai mediķi, bet arī sociologi, kas ir veikuši pētījums, konstatējuši, ka ir tikai vienas «zāles» gan cilvēkresursu nodrošināšanai, gan aplokšņu izskaušanai — tā ir samērīga, taisnīga darba samaksa.

«Tajā brīdī, kad valsts pasaka, ka gan ārstiem, gan medmāsām, gan sanitāriem valsts maksā taisnīgu atalgojumu, zūd motivācija pacientiem maksāt neoficiālos maksājumus,» skaidroja Keris.

Līdz ar to gan pacienti, gan mediķi zinātu, ka valsts savas saistības ar veselības aprūpē strādājošajiem ir nokārtojusi, un zustu motivācija veikt neoficiālos maksājumus. «Esmu pārliecināts, ka, paaugstinot darba samaksu veselības aprūpes darbiniekiem, zustu motivācija maksāt ārstiem aplokšņu algas,» uzsvēra LVSADA vadītājs.

Viņš aicināja neaizmirst par vēl vienu faktoru, kas jāņem vērā, — rindas garumu. Ir cilvēki, kas grib apiet rindu, un vienmēr pastāv kārdinājums to izdarīt nelegāli.

Kā ziņots, Eglītis aicina izvērtēt priekšlikumu legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem, lai novērstu nelegālo līdzekļu apriti veselības aprūpē. Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole skaidroja, ka, īstenojot šādu variantu, pacienti turpmāk slimnīcu kasēs varētu samaksāt «pateicības naudu», norādot, kuram ārstam tā ir domāta. Pēc tam slimnīcai no šīs naudas būtu jānomaksā nodokļi. Līdz ar to ārsts saņemtu summu, kas paliek pāri pēc nodokļu nomaksas.

Asu kritiku par šo Eglīša priekšlikumu izteica Sabiedrība par atklātību «Delna». Kā norādīja «Delna», veselības ministra publiskie izteikumi par ārstu pateicību legalizēšanu, iemaksājot slimnīcu kasēs maksājumus ar mērķi «pateicība ārstam», ir pretrunā ar Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvu novērst šāda veida praksi Latvijas medicīnā, Veselības ministrijas līdzšinējiem mēģinājumiem risināt ilgo problēmu, pacientu organizāciju noraidošo vērtējumu šai praksei, starptautisko organizāciju un ekspertu norādēm, ka Latvijai būtu jāuzlabo medicīnas pieejamība, darba specifikas dēļ «pateicības» nesaņemošā ārstniecības personāla viedoklim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu