Kamanu suņi jautrajos igauņu kalniņos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar «Baltijas kausa 2009» 3. posma sacensībām atsākās bezsniega kamanu suņu sacensību sezona. Igaunijas atklātais čempionāts notika Kervemā, distanču slēpošanas trasē, kas vijas pa kalnainajiem Igaunijas mežu ceļiem, īsāk sakot — Igaunijas jautrie kalniņi, kas kaunu nedarītu arī kalnu riteņbraukšanas sacīkstēm.

Cīnīties ar šo trasi tandēmā ar suni uz Igauniju devās 10 Latvijas sportisti, pa pieciem dalībniekiem sieviešu un vīriešu baikdžoringa (velokross ar suni) disciplīnā, kā arī trīs bērnu sacensību dalībnieki.

No mūsējiem vislabāk veicās Ivaram Lielpēterim, kurš ar savu «universālo» suni — borderkollija kucīti Biti — neatstāja cerības nedz citiem ziemeļu šķirņu pārstāvošajiem sportistiem, nedz kaimiņu speciālajiem sacensību suņiem. Sezonas līderim Raitim Šmitam šis bija melnais posms — īsi pēc starta pārtrūka velo ķēde. Lai arī tika atrasts rezerves velosipēds, Raitis ar Šukeru pārkvalificējās uz kanikrosu, kur ieguva 4. vietu šajā posmā. Nedaudz labāk veicās Harijam Kiršbaumam, kurš ar Sibīrijas haskiju Sabuli ieguva 3. vietu ziemeļu šķirņu vērtējumā. Mārtiņš Kristons un Ģirts Eldmanis ieguva attiecīgi 7. un 8. vietu.

Dāmām, kā vienmēr, sīva cīņa ziemeļnieku konkurencē bija starp mūsu Diānu Kalēju un Ilzi Dombrovsku. Pirmajā dienā ātrāka bija Diāna un Sibīrijas haskijs Fils, otrajā — Ilze ar Caruso. Lai arī otrās dienas rezultāti bija labāki par pirmās dienas vēsāka laika dēļ, tomēr pārsvaru noturēja Diāna, tādējādi izvirzoties vadībā arī kopvērtējumā. Veiksmīgu debiju sacensībās piedzīvoja arī Maija Poļakova, iegūstot 5. vietu. Lai arī Iveta Glaudāne ar Sibīrijas haskiju Sābru finišēja sestā, tas ļāva viņām ziemeļnieku konkurencē pakāpties uz bronzas pozīciju sezonas kopvērtējumā. Gundega Pumpure debitēja ar 7. vietu.

Bez jau minētā baikdžoringa čempionātā sacentās arī skrējēji kanikrosa (kross ar suni) disciplīnā, kur galvenās balvas plūca Lietuvas sportisti, aiz sevis atstājot igauņus. Bērnu kanikrosā 2. vietu izcīnīja Eduards Klāvs Kristons, bet jaunākajā grupā ātrākie bija brāļi Emīls un Toms Kiršbaumi.

Divu suņu skūteru klasē pēc pārtraukuma 1. vietu atguva Lauris Repo no Igaunijas ar saviem Aļaskas haskijiem, bet 2. un 3. vietā attiecīgi Jolanta Bliuja un Indre Daujotiene. Tikai nedaudz pietrūka līdz pārsteigumam, lai Ains Repo beidzot neuzvarētu četru suņu velokamanās. Vadimam Bučālovam no Lietuvas varbūt šāda iespēja būs Latvijā, jo Igaunijā vēl to realizēt neizdevās. Trešais palika Huberts Bliujs ar Sibīrijas haskiju ekipāžu.

Pēc divām nedēļām — 3. un 4. oktobrī — «Mežkalnos», Baldonē, notiks pirmais Latvijas čempionāts kamanu suņu sportā. Bez jau nosauktajām disciplīnām būs arī kāds jaunums — suņu dragreiss! «Baltijas kauss» ir paplašinājies — saņemtas pieteikuma anketas arī no Polijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu