Latvijas zinātnieki un uzņēmēji atklātā vēstulē vēršas pie Finanšu ministrijas (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Michael Kappel, CC BY-NC 2.0

Latvijas zinātnieku un inovatīvo uzņēmēju biedrība «BIRTI» atklātajā vēstulē aicinājusi augstākās amatpersonas sagatavot kvalitatīvu stratēģiju un plānu Eiropas Savienības (ES) Struktūrfondu 2014 - 2020 sadalījumam, lai netiktu apdraudēts 4,4 miljardu eiro finansējums valsts attīstībai, portālu «Apollo» informēja «LEAD Korporatīvās komunikācijas» pārstāve Aija Upleja.

Latvijas Finanšu ministrija (FM) jau četras reizes sagatavojusi piedāvājumu par ES Struktūrfondu finansējuma sadalījumu, bet visus mēģinājumus Eiropas Komisija (EK) atzinusi par neveiksmīgiem, un tiem tiek pieprasīti uzlabojumi. Šobrīd tiek sagatavota Darbības Programmas 5. versija. Ministru redzējums būtiski atšķiras no EK ieteikumiem - 44% no ERAF finansējuma novirzīt zināšanās un inovācijā balstītas ekonomikas attīstībai.

Atklātajā vēstulē, kuru parakstījuši vairāk nekā 60 ievērojami Latvijas zinātnieki, augstskolu rektori un lielu uzņēmumu pārstāvji, biedrība «BIRTI» norāda uz Viedās specializācijas stratēģijas trūkumu, kurā pamatoti izvērtētas un noteiktas valsts prioritātes, sadalot Eiropas finansējumu. Uz šādas stratēģijas trūkumu norādījusi arī EK, uzsverot, ka šī dokumenta attīstība Latvijā notiek ļoti lēni.

«BIRTI» biedri uzskata, ka ar ES finansējuma palīdzību jāļauj Latvijas zinātnei atbalstīt rūpniecību un jāveido inovāciju atbalstoša infrastruktūra - vienota platforma, kas sevī ietvertu testēšanas laboratorijas, eksperimentālās darbnīcas un pilotražotnes. Tā vietā tiek piedāvāts jau iepriekšējā plānošanas periodā savu neveiksmi pierādījušais sadrumstalotais pārvaldības modelis, kas paredz starpnieku iesaisti un neefektīvu, necaurspīdīgu finansējuma plūsmu un nelietderīgu tā izlietojumu. Šāda pieeja neatbilst Nacionālā Attīstības plānā nostiprinātajam «ekonomikas izrāviena» principam, kā arī tikko izveidotās Valdības deklarācijas pirmajai prioritātei - veidot zināšanu ekonomiku.

Aicinot izvērtēt ES Struktūrfondu ieguldījuma nepieciešamību inovāciju attīstībā, «BIRTI» vērsusies arī EK, kura atzīst, ka sagaida skaidru un reālu ekonomiskās attīstības stratēģiju ar īstenošanas, monitoringa un finansēšanas dimensijām, skaidri norādītas prioritātes resursu koncentrēšanai nozīmīgos zināšanu laukos. EK kā svarīgu min ieinteresēto pušu iesaistīšanu stratēģijas attīstībā gan to veidojot, gan realizējot. Kopā ar stratēģiju EK sagaida arī pierādījumu, ka ir veikta pieteikuma izpēte, izstrādājot piedāvājumu.

Latvijas galvenais resurss ir un būs izglītots, uzņēmīgs un radošs cilvēks, tāpēc «BIRTI» aicina Latvijas augstākās amatpersonas pieņemt atbildīgus lēmumus, kas būtu izdevīgi valstij un tās attīstībai ilgtermiņā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu