Vecāki tiesībsargam visvairāk sūdzas par dārgām darba burtnīcām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Vecāki tiesībsargam visvairāk sūdzas par nepieciešamību iegādāties dārgas mācību darba burtnīcas, kuras turklāt ne vienmēr tiek pilnvērtīgi izmantotas,  informēja tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa.Tiesībsarga aicinājumam informēt par mācību materiāliem un citām skolām nepieciešamām, bet vecākiem iegādājamām lietām atsaucas gan skolēnu vecāki, gan skolotāji.

Skolotāji informē, ka ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem par savu naudu jāiegādājas darba materiāli, kas būtu jānodrošina skolai.

Iesūtītajās vēstulēs vecāki visbiežāk sūdzas, ka jāiegādājas mācību grāmatas un darba burtnīcas. Daudzās skolās skolēniem tiek izsniegts iegādājamo grāmatu saraksts. Vecāki informējuši arī par gadījumiem, kad skolotājs samazina atzīmi vai pasaka, ka nelaidīs stundā, ja nebūs iegādāts viss sarakstā norādītais. Kāda mamma raksta, ka gadījumā, ja šie materiāli netiek sagādāti, tiek izteikta piezīme.

Lielākoties vecāki ir sašutuši par darba burtnīcu iegādi - pirmkārt, tās ir dārgas, otrkārt, bieži vien netiek pilnvērtīgi izmantotas. Kāda skolēna mamma stāstījusi, ka viņu pārsteidz tas, ka šīs darba burtnīcas skolēniem jāaizpilda atkarībā no konkrētā skolotāja prasībām, proti, viena skolotāja no darba burtnīcas izmanto mācību vielas apguvei apmēram 15 lappuses no tās, savukārt cita skolotāja skolēniem liek aizpildīt visu darba burtnīcu.

Dažās skolās vecākiem nākoties maksāt arī par tualetes papīru, materiālu kopēšanu, dzeramā ūdens aparātu un ūdeni, ikgadējo klases remontu, Ziemassvētku rotājumiem, interaktīvo tāfeli, dokumentu kameru un daudz ko citu. Vecāku makus tukšo arī dažādi kultūras vai izklaides pasākumi, kas notiek stundu laikā, tāpēc dalība tajos ir obligāta.

Viens no vecākiem aktuāliem jautājumiem ir saistīts ar tā saucamo fonda naudu, kas esot «neobligāti obligāta». Dažās skolās tā ir pat 10 lati mēnesī.

Daļa vecāku pauduši sašutumu par to, ka, lai uzzinātu sava bērna sekmes, viņiem ir jāizmanto e-klases sistēma, kas nav bez maksas.

Pašlaik ir saņemtas 72 vecāku vēstules. Līdz pat 9.martam vecāki var informēt tiesībsargu par skolai nepieciešamām lietām, ko sava bērna skološanai skolā pirkuši vecāki. Informācija jāsūta uz e-pasta adresi «bezmaksas.izglitiba@tiesibsargs.lv».

Tiesībsarga birojā jau pagājušajā gadā tika izveidota konsultatīvā padome par izglītības pieejamību. Patlaban norit darbs pie situācijas izvērtēšanas, kāds ir Satversmē noteiktās bezmaksas izglītības apjoms. Dažādās pasaules valstīs bezmaksas izglītības apjoms ir ievērojami atšķirīgs. Ir valstis, kuras apmaksā visu, kas saistīts ar mācību procesu, pat burtnīcas un sporta tērpus. Savukārt ir arī valstis, kas apmaksā tikai skolas telpas un skolotāja atalgojumu.

Satversmē ir noteikts, ka Latvijā pamata un vidējās izglītības ieguve ir bez maksas, turklāt pamata izglītība ir obligāta. Vecāku sniegtā informācija ļaus apzināt naudas apjomu, kāds ir nepieciešams, lai skolotu bērnus dažādos vecumposmos, un saprast, ko valstī saprot ar bezmaksas izglītību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu