Noskaidrots, kāpēc pusdienošana ārpus mājas ir īpaši neveselīga

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Regulāra maltīte ārpus mājas palielina risku uzņemt organismam nevajadzīgu daudzumu cukura un tauku. Bet jaunākie pētījumi liecina, ka ir vēl kāds iemesls, kāpēc mājās ēst vajadzētu biežāk nekā kafejnīcās, – ftalāti, vēsta «CNN».

Ftalāti ir ķimikālijas, kas atrodamas simtiem dažādos masu patēriņa produktos. Tajā skaitā smaržās, matu lakās, šampūnos un plastmasā, kas tiek izmantota pārtikas produktu iepakojumiem.

Šo ķīmisko vielu patēriņš, pēc zinātnieku domām, var izraisīt dažādus dzimstības defektus. Ftalāti var kavēt jaundzimušā reproduktīvās sistēmas un zarnu trakta attīstību, izraisot viena vai abu sēklinieku nepilnīgu attīstību. Šo vielu ietekme saistīta ar astmu, neiroloģiskām problēmām un pat vēzi.

Ftalāti esot sintētiska ķimikālija, kas ietekmē hormonus cilvēka organismā. Jaunākajā pētījumā, kas nesen publicēts žurnālā «Starptautiskā Vide», konstatēts, ka ftalātu līmenis to cilvēku organismā, kas ikdienā ēd kafejnīcās un restorānos, ir par 35 procentiem augstāks nekā tiem, kas paši taisa maltītes no veikalos iegādātiem produktiem.

Pētījuma vadītāja, Džordža Vašingtona universitātes vides un arodveselības profesora asistente Ami Zota skaidro: «Galvenā doma ir, ka ēdiens, kas gatavots kafejnīcās un restorānos, var biežāk nonākt kontaktā ar ftalātus saturošiem materiāliem, jo daļa pārtikas tiek ražota centralizēti.»

«Lielākā daļa ftalātu, kas vistiešāk ietekmē veselību, atrodas plastikāta iepakojumos. Tos pievieno, lai padarītu plastmasu mīkstu. Tie ir pievienoti pārtikas iepakojumiem. Tie var būt cimdos, kurus izmanto pārtikas apstrādes procesā, un citos plastmasas izstrādājumos,» pauž Zota.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu