Dabas takas, papīrfabrika, padomju bunkurs, vīna darītava un citas iespējas skaistām brīvdienām

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.visitligatne.lv

Šomēnes Līgatnē atklāts jauns tūrisma apskates objekts – Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvoklis, kas atjaunots 20. gadsimta sākuma vēsturiskajā veidolā.

Kā stāsta Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins, tūristiem apskatei atklātais «Papīrfabrikas strādnieku dzīvoklis» ir nozīmīgs ieguldījums Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra tūrisma apskates objektu ansamblī. 19. un 20. gadsimta mijā būvētais Līgatnes papīrfabrikas ciemats ir unikāls kultūrvēstures tūrisma apskates objekts gan tādā nozīmē, ka stāsta par tai laikā Līgatnē ieviesto sociālo utopiju, gan tāpēc, ka šis industriālais mantojums kā pilsētbūvniecības komplekss ar tajā iekļautajām koka apbūves ēkām ir vienīgais Eiropā, kas, saglabājot savu vēsturisko šarmu, ir praktiski neskarts, lieliski atainojot laiku un dzīvesstāstus pirms vairāk nekā 100 gadiem.

Vēsturiskā dzīvokļa apmeklējuma laikā iespēja redzēt un izzināt papīrfabrikas strādnieku ģimeņu sadzīvi un dzīves ritmu, kas atainots autentiski atjaunotā dzīvokļa interjerā un papildināts ar izzinošu videofilmu, kuras inscenētā sižeta līnija balstīta uz tā laika liecinieces stāstīto.

Līgatnē saglabājušās 22 papīrfabrikas strādnieku vajadzībām 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā celtās koka mājas.

Kopā ar citiem tā laika papīrfabrikas būvētajiem sabiedrības infrastruktūras objektiem - Saviesīgās biedrības namu, aptieku, slimnīcu u.c. - teritorija iekļauta valsts aizsargājamo kultūrvēstures objektu sarakstā.

Katru gadu Līgatnē tūristiem tiek sniegti jauni piedāvājumi un iespējas. «Pagājušajā gadā bija aizsākums augusta tradicionālos «Papīra svētkus» papildināt ar gastronomisko dabas garšu festivālu «Pārceltuve». Festivāls saņēma lielu sabiedrības atsaucību, un šogad tas tiks turpināts, kļūstot par neatņemamu Līgatnes tūrisma industrijas produktu,» norāda Šteins.

Pēc viņa teiktā,

šogad jau sākti darbi, lai vasaras sezonā durvis vērtu «Ku- Kū parks», kas būs vienreizējs piedzīvojums visu vecumu ļaudīm, īpaši priecējot gados jaunākos apmeklētājus.

Tāpat šogad pirmajiem viesiem durvis vērs liela mēroga objekts bijušajā kasku ceha teritorijā. Arī šeit atsevišķa sadaļa paredzēta Līgatnes viesiem. Jau vairākus gadus Līgatnē iespējams nakšņot papīrfabrikas strādnieku vēsturiskajos dzīvokļos, ko uzņēmīgi vietējie cilvēki izveidojuši par tūristiem pieejamiem apartamentiem un kas jau šobrīd iegūst lielu popularitāti to vienreizējā šarma un sajūtu dēļ.

Līgatni ik gadus apmeklē aptuveni 180 000 tūristu, un šis skaits pēdējos gados ir stabilizējies.

«Šeit vienuviet, pavisam nelielā attālumā, iespējams apmeklēt ļoti plašu tūrisma piedāvājumu dažādām gaumēm. Jau pieminētais Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs ar iekļaujošiem apskates objektiem par ciematu, papīrfabriku, Līgatnes smilšakmens iežiem un 333 alām. Līgatnes Dabas takas, kas piedāvā lielisku atpūtu ģimenēm, skatot Latvijas dabai raksturīgos zvērus un baudot Gaujas senlejas ainavas (šogad, izbūvējot jaunus celiņus un takas, objekts kļuvis daudz draudzīgāks ģimenēm ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām). «Padomju slepenais bunkurs» - vienīgais Latvijā saglabātais militārais pazemes objekts, kurā iespējams redzēt un izjust autentisku 80. gadu padomju militāro noskaņu. «Tautas zvejniecības aroda muzejs», «Papīra muzejs», «Vienkoču parks», «Kokamatniecības muzejs», «Līgatnes vīna darītava», «Karošu darbnīca», visus piedāvājumus uzskaita Līgatnes novades domes priekšsēdētājs.

Visa informācija vienkopus par atpūtas un izklaides iespējām Līgatnē pieejama www.visitligatne.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu