Ziemīgas zupas - gluži vai mēli var norīt...

FOTO: depositphotos.com

Ziema mūs mudina sildīties, īpaši, ja nosalis no āra degungals! Tāpēc laiks siltai un ziemīgai zupai. Lūk, idejas, kā sevi sasildīt no iekšas!

 

FOTO: Publicitātes foto

Ziemīgā zivju zupa (Signe Meirāne)

Karsta zupa aukstam laikam!

Sastāvdaļas

  • 10 ml olīveļļas cepšanai
  • 1 saldais sīpols, nomizots, sagriezts gabaliņos
  • 1 fenhelis, sagriezts gabaliņos
  • 2 ķiploka daivas, nomizotas, sagrieztas plānās šķēlītēs
  • 2 selerijas kāti, sagriezti gabalos
  • 2 bundžas konservētu tomātu savā sulā
  • 300 g nomizotu kartupeļu, sagriezti palielos gabalos
  • 200 g nomizota riekstu vai sviesta ķirbja, rupji sarīvēts
  • 4 timiāna zariņi
  • 2 lauru lapas
  • 1 I love eco apelsīna sula
  • 1/2 I love eco apelsīna miziņas, smalki sarīvētas
  • 1/2 I love eco citrona miziņas, smalki sarīvētas
  • 500 ml dārzeņu buljona vai 400 ml buljona un 100 ml baltvīna
  • 200 g laša filejas, sagriezta palielos gabalos
  • 200 g mencas filejas, sagriezta palielos gabalos
  • 12 jēlas garneles
  • 20 mīdijas
  • jūras sāls pēc garšas
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu + nedaudz pasniegšanai
  • 1 tējk. sinepju sēklu
  • 1/2 tējk. čili pārslu
  • 400 g gaišo un tumšo rozīņu mix
  • 1 gatavs avokado, sagriezts gabaliņos
  • pētersīļi pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Katlā sakarsē eļļu, pievieno sīpolus, fenheli, ķiplokus un selerijas, uzber sāli un sautē uz mazas liesmas apmēram 7 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti, bet ne brūni.
  2. Tad pievieno tomātus, garšaugus, kartupeļus, piparus, ķirbi, buljonu un vīnu vai tikai buljonu un vāri 30 minūtes.
  3. Beigās pievieno zivju gabaliņus, garneles un mīdijas, uzliec vāku un vāri 5 minūtes.
  4. Pasniedz ar svaigi maltiem pipariem, avokado gabaliņiem un sakapātiem pētersīļiem.
 

FOTO: Publicitātes foto

Franču sīpolu zupa (Ilze Jurkāne)

Gardums, kas jānorgaršo katram!

Sastāvdaļas

  • 750 g sīpolu
  • 100 ml konjaka
  • 100 g sviesta
  • 200 ml baltvīna
  • 2 l liellopa buljona
  • Sāls un 5 piparu maisījums pēc garšas
  • 2 ēd. k. cukura
  • 6 lielas vai 12 vidējas baltmaizes šķēles
  • 1 ēd. k. miltu
  • Sarīvēts Ementāles, Grijēras vai Holandes siers

Pagatavošana

  1. Sīpolus sagriež plānos gredzenos.
  2. Pannā izkausē sviestu, pieber sāli un piparus, uzliek vāku un, ik pa brīdim apmaisot, sautē 20 – 30 min.
  3. Pa to laiku uzkarsē buljonu un pielej vīnu.
  4. Kad sīpoli ir mīksti, pieber cukuru un sautē vēl 10 min.
  5. Pieliek miltus un karsē 5 min.
  6. Pieliek sīpolus un vāra 15–20 minūtes.
  7. Kamēr zupa vārās, sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C.
  8. Sagrauzdē maizi, apziež ar sviestu un pārkaisa ar sarīvēto sieru.
  9. Kad zupa ir gatava, to salej 6 ugunsizturīgos traukos, uz katra uzliek grauzdiņu(s) ar bagātīgi uzbērtu sieru.
  10. Traukus liek cepeškrāsnī augšējā plauktā un cep, līdz siers ir izkusis, kļuvis skaisti brūns un burbuļo. Bon apetit!
 

FOTO: Depositphotos.com

Burkānu-ingvera-apelsīnu zupa

Sastāvdaļas

  • 1/2 kg burkānu
  • 1/2 vistas buljona vai ūdens
  • 1 mazs puravs
  • 1/2 tējk. Provansas garšvielu
  • 1 mazs sīpols
  • 1/2 tējk. piecu piparu maisījuma
  • sāls
  • 1 ķiploku daiviņa
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 1 kartupelis
  • posms ingvera saknes
  • 1 apelsīns
  • dilles
  • skābs krējums, ja vēlas

Pagatavošana

Sakarsē katlā olīveļļu un apcep sagrieztu puravu, sīpolu un ķiploku. Kad tie ir mīksti un nedaudz brūngani, pievieno sagrieztus burkānus un kartupeli. Pielej ūdeni vai vistas buljonu un garšvielas. Vāra, līdz burkāni un kartupeļi ir mīksti. Sablenderē. Pievieno zupai apelsīna sulu un ķiploka spiedē izspiestu ingveru. Pārkaisa garšvielas. Ielej zupu bļodiņās. Garnē ar pārpalikušā apelsīna šķēlītēm un dillēm. Ja vēlas, arī piciņu skāba krējuma.

Uz augšu