Foto: Gatis Dieziņš/AFI

Lai arī daudzas problēmas nepietiekamā finansējuma dēļ veselības aprūpē nākamgad saglabāsies, būs arī sakārtoti jautājumi, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene.

Trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, skaidrojot Veselības ministrijas (VM) nākamā gada budžeta projekta izdevumus, Circene sacīja, ka ne tikai štatu optimizācija, bet arī citi ietaupījumi, tai skaitā siltuma taupīšana, palīdzēs slimnīcām labāk apgūt budžeta līdzekļus.

VM kopā ar vairāku slimnīcu galvenajiem ārstiem plānojusi pārskatīt slimnīcu štata vietu lietderīgumu. Circene atzīmēja, ka nevienam neesot noslēpums, ka slimnīcās eksistē nevajadzīgas štata vietas. Sakārtojot tās atbilstoši gultu skaitam, Latvija nonākšot pie rezultāta, kāds radīts Eiropā, sacīja ministre.

Veselības ministre atzīmēja sarežģīto situāciju jautājumā par juridisko statusu ārstniecības iestādēm, kuru lielākā daļa strādā gluži kā uzņēmējsabiedrības. Ārstniecības iestādēm paredzētos līdzekļus algām budžetā iestrādā pakalpojumu sadaļā. Tādēļ iespējama situācija, ka paredzētie līdzekļi nenonāk līdz mediķu maciņiem, bet pēc slimnīcas ieskatiem tiek izlietoti citur.

VM budžetā nākamajā gadā kopumā plānotie ieņēmumi un izdevumi ir 239,7 miljoni latu. Budžeta ieņēmumi plānoti šādā sadalījumā: 230,1 miljona latu dotācija no vispārējiem ieņēmumiem; 6,7 miljoni latu maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi; 2,7 miljoni latu ārvalstu finanšu palīdzība.

VM 2004. gada budžetā veselības aprūpei paredzētie ieņēmumi un izdevumi ir 227,2 miljoni latu.

Nākamā gada budžetā 25,5 miljoni latu atvēlēti kā izdevumi veselības aprūpes pakalpojumu cenas formulas darba samaksas elementu vērtības paaugstināšanai, tādējādi nodrošinot prasību palielināt vidējās mediķu algas līdz 190 latiem mēnesī.

Kompensējamo medikamentu apmaksai 2004. gadā ir paredzēti 18,8 miljoni latu, centralizētai medikamentu iegādei ārstniecības iestādēm — vēl 10,1 miljons latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp