TP un LPP uzbrūk veselības ministrei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

LPP Saeimas frakcija uzskata, ka veselības ministre Ingrīda Circene rīkojas «klaji neētiski, joprojām veicot abortus». Circene esot apliecinājusi, ka turpmāk vairs neveiks abortu operācijas, lai gan to, ka viņa strādā par ginekoloģi, LPP zināja vēl pirms viņas apstiprināšanas ministres amatā.

Circene, trešdien viesojoties LPP Saeimas frakcijas sēdē, esot atzinusi, ka turpina praktizēt kā ginekoloģe Aizputes slimnīcā un veic arī abortus. Jēkabsons uzsvēra, ka, viņaprāt, veselības ministre, kas vienlaikus arī veic abortus, nevar palikt šajā amatā un viņai būtu jāatkāpjas, taču par konkrētu partijas viedokli vēl lemšot LPP valde.

\"\"
Foto: AFI

Politiķis uzsvēra, ka Circenes rīcība ir pretrunā ar valdības prioritātēm, kura par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem ir izvirzījusi demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. «Tas ir amorāli, ka veselības ministre veic abortus,» uzsvēra Jēkabsons.

Pēc Jēkabsona stāstītā, Circene LPP frakcijai skaidrojusi, ka veic abortus tādēļ, ka pretējā gadījumā bērniem būtu jādzīvo šausmīgos apstākļos.

«Tas ir drausmīgi, ka Circene palīdz mātēm novākt bērnus. Tas ir kaut kāds murgs,» sašutis bija Jēkabsons.

LPP Saeimas frakcijas vadītājs Oskars Kastēns žurnālistiem sacīja, ka Circene, pēc LPP frakcijas domām, var turpināt darbu slimnīcā, taču viņa nedrīkst veikt abortus.

Circene: jebkura ginekologa pienākumos ietilpst abortu veikšana

Likumdošana

Ministru kabineta noteikumi Nr.590:
\"Grūtniecības pārtraukšanas organizatoriskā kārtība\".

Punkts 2.1. legāls aborts — grūtniecības pārtraukšana pēc sievietes vēlēšanās līdz grūtniecības 12. nedēļai (11 nedēļām 6 dienām) ārstniecības iestādē, kas izvērtēta ārstniecības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktā kārtībā un atbilst obligātajām prasībām;

Punkts: 2.2. medicīnisks aborts — grūtniecības pārtraukšana medicīnisku indikāciju dēļ līdz grūtniecības 22. nedēļai (21 nedēļai 6 dienām) vai, ja grūtniecība ir izvarošanas sekas, līdz grūtniecības 12. nedēļai (11 nedēļām 6 dienām) ārstniecības iestādē, kas izvērtēta ārstniecības jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktā kārtībā un atbilst obligātajām prasībām.

 

Jebkura ginekologa pienākumos ietilpst arī abortu veikšana, veselības ministres Ingrīdas Circenes (JL) viedokli aģentūrai LETA pauda Veselības ministrijas preses sekretāre Zaiga Barvida.

Kā atgādina Circene, par to, ka viņa strādā par ginekoloģi, LPP zināja vēl pirms viņas apstiprināšanas veselības ministres amatā.

Circene LPP frakcijas sēdē arī esot apliecinājusi, ka turpmāk vairs neveiks abortu operācijas, informēja ministrijas preses sekretāre.

Ministre skaidro, ka sievietei ir dažādi iemesli, lai veiktu abortu, piemēram, viņa var būt cietusi no vardarbības, var gadīties grūtniecības patoloģijas, var būt arī dažādi citi iemesli. Circene, gluži tāpat kā visi citi ginekologi, vispirms mēģinot atrunāt sievietes no grūtniecības pārtraukšanas, kas reizēm arī izdodoties, taču kā ginekoloģe viņa neesot tiesīga atteikt izdarīt abortu.

Circenes pārstāvētās partijas «Jaunais laiks» Saeimas frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš žurnālistiem atteicās sniegt komentārus par LPP pozīciju, sakot, ka viņš vēlas uzklausīt Circeni.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāts ārsts Jānis Strazdiņš atzina, ka diemžēl ginekologa specifika ir veikt arī abortus. «Slimnieka vēlēšanās ir ārsta likums,» sacīja deputāts.

TP aicina Circeni pievērsties ministres pienākumiem

Mākslīgo abortu skaits

Kopā: 

1999. gadā 18031         
2000. gadā 17240

Uz 1000 dzīvi dzimušiem:

1999. gadā 933             
2000. gadā 854

Avots: csb.lv

 

Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Aigars Kalvītis norādīja, ka ministrei vairāk vajadzētu nodarboties ar tiešajiem pienākumiem — veikt veselības aprūpes reformu. «Situācija medicīnas aprūpē paliek arvien sliktāka, taču abortu veikšana paliek uz viņas pašas sirdsapziņas,\" sacīja Kalvītis.

Kā ziņots, lai noskaidrotu, vai Circene turpina ārsta praksi, 10 Tautas partijas Saeimas frakcijas deputāti nosūtīja viņai vēstuli. Vēstulē jautāts: vidēji cik daudz laika mēnesī Circene velta ārsta praksei, vai saņem atalgojumu Aizputes slimnīcā, kā arī — cik liels ir šis atalgojums.

Circene kopš stāšanās ministres amatā ir veikusi trīs grūtniecības pārtraukšanas operācijas, trešdien Latvijas Pirmās partijas (LPP) Saeimas frakciju informējusi Circene.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu