Veselības ministre padzen VOAVA direktori

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/AFI

Veselības ministre Ingrīda Circene parakstījusi rīkojumu par  VOAVA direktores Ināras Bluķes atbrīvošanu no amata par ministrei sniegtu «neprecīzu, nepilnīgu un nolikumam neatbilstošu» informāciju.

Ministres rīkojums stāsies spēkā, kad to parakstīs arī Bluķe, kura trešdien pēkšņi saslimusi. Kā stāstīja VM pārstāve, trešdien no rīta Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras vadītāja bijusi darbā un piedalījusies sanāksmēs, bet saslimusi pēcpusdienā, kad bijis jāparaksta rīkojums par atbrīvošanu no amata.

Ministre patlaban gatavo priekšlikumus šā gada budžeta grozījumiem un nākamā gada budžetam. Vēl šonedēļ VOAVA direktore bija saņēmusi ministres rājienu, jo vajadzīgajā kvalitātē un apjomā nesagatavoja Veselības ministrijai (VM) ziņas par ambulatorās veselības pakalpojumu apmaksas kārtības pilota projekta ieviešanu Rīgā.

Oktobra nogalē Bluķe publiski atzina, ka ar pašreizējo veselības ministri Ingrīdu Circeni viņas nekompetences dēļ ir visgrūtāk sastrādāties salīdzinājumā ar iepriekšējiem ministriem.

Iepriekš Bluķei arī pārmests, ka pērn no kompensējamo medikamentu apmaksai atvēlētā valsts finansējuma ap Ls 1,6 miljoni nav izlietoti paredzētajam mērķim. Direktore gan attaisnojās, ka pārpalikušie līdzekļi tērēti, iegādājot medikamentus, kas nepieciešami pacientu dzīvības funkciju nodrošināšanai un uzturēšanai. Lai arī šie medikamenti nav iekļauti zāļu kompensācijas sistēmā, tiem izšķiroša nozīme pacientu ambulatorai ārstēšanai.

Ināra Bluķe

Dzimusi 1959. gada 26. oktobrī
Izglītība:
1983. Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāte
1978. Rīgas Teikas vidusskola
Darba pieredze:
1983–1992 Veselības aizsardzības ministrijas Plānu  finansu pārvaldes ekonomiste.
1992–1994 Labklājības ministrijas Veselības departamenta galvenā speciāliste
1994–1996 Valsts slimokases direktora vietniece
1996–1997 Valsts slimokases direktora vietas izpildītāja
Kopš 29.01.1997. — Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras direktore

1998.10. — piešķirts MK Atzinības raksts par ieguldījumu veselības aizsardzības finansēšanas reformas pilnveidošanā
2003.1. — Veselības ministrs Ā. Auders par pieļautajiem pārkāpumiem dienesta automašīnas «Volvo S80» iegādē izteicis rājienu
2003.10. — Veselības ministre I.Circene izteikusi rājienu par informācijas nesniegšanu saistībā ar ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas kārtības pilota projekta Rīgas pilsētā ieviešanu
2003.11. — Veselības ministre I.Circene parakstījusi rīkojumu par Bluķes atbrīvošanu no Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktores amata

 

VOAVA direktore ilgstoši strādā atbildīgos amatos VM sistēmā. Tāpēc ar viņas vārdu pelnīti un nepelnīti saista neizdarības veselības aizsardzībā, piemēram, medicīnas pakalpojumu nepieejamību, nesakārtotību veselības apdrošināšanas sistēmā. Vēl 22. oktobrī Bluķe bija starp amatpersonām, kuras parakstīja nodomu protokolu par Rīgas rajona iedzīvotāju nodrošināšanu ar obligāto medicīnisko palīdzību. Dokuments paredz vienota dispečerdienesta izveidi reģionā, lai ar nākamā gada 1. janvāri neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu rajona iedzīvotājiem pakāpeniski pārņemtu Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacija. «Tas ir solis tuvāk pasaulei, kur ātrā medicīniskā palīdzība tiek sniegta vienota dienesta ietvaros, tajā darbojas sava aroda profesionāļi, un iedzīvotājiem tas ir pieejams,» tā ambiciozo plānu novērtēja ministre Circene.

Veselības aprūpes būtiska uzlabošana tika minēta starp partijas «Jaunais laiks» politiskajām prioritātēm. Kļūstot par varas partiju, «Jaunajam laikam» solījumus īstenot izdevies daļēji. Tiesa, veselības aizsardzības finansējums pieaudzis. Taču reālie naudas tēriņi neapmierina ne pacientus kā valsts daļēji segtu pakalpojumu saņēmējus, ne mediķus kā valsts algotus pakalpojumu sniedzējus. Loģiski, ka neapmierinātību ar situāciju pauž iedzīvotāji, pašvaldības, medicīnas aizsardzības darbinieki, to kā argumentu izmanto «Jaunā laika» atklātie un slēptie politiskie pretinieki.

Būtībā ministre Circene, atlaižot no amata VOAVA direktori, ar vienkāršu administratīvo risinājumu mēģina aizstāt pārdomātas, loģiskas un taisnīgas veselības aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā. Šai rīcībai varbūt īslaicīgs pozitīvs rezultāts «Jaunā laika» politiskajā pašreklāmā, ne veselības aprūpes politikā. Janvārī Bluķei nācās uzņemties formālu atbildību par toreizējā veselības ministra Āra Audera vajadzībām iegādāto dienesta limuzīnu. Patlaban Bluķe padarīta par faktisko vaininieci VM mazspējā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu