Apmēram 70 mediķu piketā prasa Circenei pildīt solījumus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā 70 ārstu un medicīnas māsu ceturtdienas rītā iepretim Veselības ministrijai pauž sašutumu par ministres Ingrīdas Circenes rīcību, nepildot solījumu nodrošināt saīsināto darba laiku mediķiem.

Piketētāji tur plakātus ar uzrakstiem «Mēs, dzīvības glābēji, izdegam», «Vieglāk svītrot mediķu prasības, nekā tās pildīt, mēs vairs neticam solījumiem», «Kur tu esi, medmāsiņ, agrajā rītiņā? Darbiņā, darbiņā, jāspēj stundas izstrādāt», «VM turpina liet naudu sietā», «Vai, vai, medicīna Latvijā, hello Eiropā».

Latvijas veselības aprūpes un sociālo darbinieku arodbiedrības (LVASDA) priekšsēdētājas vietniece Ija Rudzīte žurnālistiem sacīja, ka ministre solījusi iznākt aprunāties ar mediķiem, taču pagaidām nav ieradusies.

Kārtību piketā uzrauga četri policisti.

Circene, iznākot pie piketējošajiem mediķiem, sacīja, ka viņa savus solījumus pilda un nav iemesla viņai pārmest. «Pēc iepriekšējā streika solījums palielināt darba algu ir izpildīts,» teica Circene. Viņa piebilda, ka darba laiks ir palielināts atbilstoši Darba likumam. «Darba likums paredz mediķiem strādāt 40 stundas nedēļā,» skaidroja ministre, piebilstot, ka tik gara darba nedēļa ir arī mediķiem Eiropas Savienības dalībvalstīs. «Politika ir pilnīgi pareiza — ir jābūt attiecīgai un labai darba samaksai, tomēr ir jāstrādā tik garas darba stundas, kā to paredz Darba likums,» kategoriska bija ministre.

Savukārt LVASDA priekšsēdētāja Ruta Vīksna ministrei pārmeta, ka pēc iepriekšējā streika tika panākta vienošanās palielināt darba samaksu, nepalielinot darba stundas. «Neviena no streika prasībām nav izpildīta,» pavēstīja Vīksna. Viņa piebilda, ka ar ministri abas runā dažādās valodās un, visticamāk, kompromisu panākt neizdosies. Viņa arī pieļāva iespēju kopā ar mediķiem tuvākajā nākotnē streikot. «Mēs nespējam veiksmīgi diskutēt, iespējams, būs vajadzīga radikālāka pieeja šim jautājumam,» piebilda Vīksna. Tomēr ministre aicināja turpināt diskusiju, nesolot, ka darba stundu skaits tiks samazināts no 40 stundām nedēļā uz 38,5 stundām.

Jau iepriekšējo protestu laikā viena no nozīmīgākajām mediķu streika prasībām bija normālā saīsinātā darba laika ieviešana, lai ārstiem un medmāsām vajadzētu strādāt tikai 38,5 stundas nedēļā, bet algu viņi saņemtu kā par pilnu laiku. Attiecīgu noteikumu izstrādi paredz arī iepriekšējās valdības izdotais rīkojums.

Šogad pavasarī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie noteikumi ļaus ne tikai samazināt darba slodzi ārstiem, bet arī liks nedaudz palielināt veselībai atvēlētos valsts līdzekļus.

Pagājušajā gadā Latvijā norisinājās trīs mediķu streiki, kuros kopumā piedalījās vairāk nekā 13 tūkstoši veselības un sociālo darbinieku. Viņi pieprasīja paaugstināt algu, palielināt finansējumu veselības aprūpei un mediķiem noteikt saīsināto normālo darba laiku. Iepriekšējā valdība sāka pildīt mediķu prasības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu