Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Sestdien notikušajā Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) kopsapulcē ģimenes ārsti parakstīja rezolūciju, kurā prasīta veselības ministres Ingrīdas Circenes demisija.

Kā pirmdien ziņo laikraksts «Neatkarīgā Rīta Avīze», ģimenes ārsti atkārtoti vērsušies pret veselības ministri, jo trūkstot informācijas par Veselības ministrijas (VM) un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) iecerēm, notiekot «tīša sabiedrības un ārstu maldināšana par reformas norisi», turklāt Circene publiski graujot ģimenes ārstu prestižu.

LĢĀA prezidente Sarmīte Veide laikrakstam atzinusi, ka ārsti nevar strādāt kopā ar Circeni, ja nav savstarpējas uzticības. Kā uzsvērusi Veide, joprojām neviens konkrēti nespēj atbildēt uz asociācijas uzdotajiem jautājumiem par lauku ģimenes ārstu prakšu finansēšanas modeli un citiem ar veselības aprūpes sistēmu un politiku saistītiem jautājumiem.

LĢĀA kopsapulcē neaicināta ieradusies Circenes padomniece Ilze Aizsilniece, tāpat sanāksmē, lai informētu ārstus par ierēdņu tuvākajiem plāniem, kas skar ar ģimenes medicīnu un ģimenes ārsta darba specifiku saistītus jautājumus, piedalījās VOAVA Rīgas nodaļas vadītājs Andrejs Doveiks. Tieši pēc abu šo personu uzrunām ģimenes ārsti sapratuši, ka joprojām viņiem netiek sniegtas konkrētas atbildes — ģimenes ārstus neapmierinot «izvērtēsim», «salīdzināsim» un tamlīdzīgas atbildes.

Kā laikrakstam stāstījusi Veide, Doveiks «vispār neko nevarēja pateikt», bet Aizsilniece «neko sakarīgi nespēja paskaidrot», tāpēc spontāni tika pieņemts lēmums atkārtoti parakstīt prasību par Circenes demisiju. «Šoreiz tas ir nopietni,» uzsvērusi Veide.

Ģimenes ārstus neapmierina ne trūkstošā informācija un komunikācija ar ministriju, ne arī VM attieksme pret ģimenes ārstiem. Veide piebilda, ka publiskos paziņojumos masu informācijas līdzekļos un neskaitāmās konferencēs gan Circene, gan Aizsilniece graujot ģimenes ārstu prestižu, taču savstarpējos dialogos un sarunās neiesaistoties.

Pirmdien asociācija rezolūciju iesniegs VM, nosūtīs valdošajām partijām un presei. Trešdien, 17. decembrī, plānota preses konference, kurā LĢĀA konkrētāk paudīs savu nostāju un sniegs detalizētākus paskaidrojumus, kāpēc Circenei izsakāma neuzticība.

Šā gada 25. oktobrī LĢĀA brīdināja, ka prasīs Circenes demisiju, ja VM neuzlabos komunikāciju ar mediķiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp