Foto: AFP

Veselības aprūpes budžetā, ko pārvalda Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra, pēdējā brīdī ir atrasti lieki 170 000 latu, piektdien ziņo laikraksts «Neatkarīgā Rīta Avīze».

Gandrīz 90 000 latu paredzēti, lai 65 pacientiem veiktu endoprotezēšanas operācijas, bet 80 000 latu — lai apmaksātu neatliekamo palīdzību sniedzošajām slimnīcām pārstrādes, proti, to naudas daudzumu, kuru saskaņā ar līgumu valsts nav gatava apmaksāt. Par naudu neatliekamās palīdzības pārstrādēm slimnīcu vadītāji ir iepriecināti, norāda laikraksts.

Naudas ir tieši tik, lai šos tā sauktos parādus apmaksātu, tomēr par endoprotēzēšanai pēkšņi atvēlētajiem līdzekļiem domas dalās. «Slimnieki slimo nepārtraukti, slimnīca arī strādā nepārtraukti, viss ir saplānots vismaz vienu vai divus mēnešus iepriekš,» NRA stāstījis Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) direktors Valdis Zatlers.

Fiziski naudu nevar apgūt

Endoprotezēšanai gada beigās uz visu valsti ir piešķirti turpat 90 000 latu, kas jāapgūst līdz šā gada beigām, ja tas netiek izdarīts, nauda zūd. «Tas fiziski nav izdarāms, es nevaru aizsūtīt mājās visus plānveida pacientus, atņemt slimnīcas darbiniekiem visas brīvdienas un svētku dienas, cauru diennakti operējot,» skaidro Zatlers.

Kā informē laikraksts, slimnīcas vadītājs ir bijis uz sarunām ar slimokases ierēdņiem par iespējām šo naudu kā avansu izmaksāt tagad, pacientus operējot janvārī. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) un slimokases pašlaik strādā pie šo priekšlikumu izvērtēšanas.

Uzskaitē ir 218 pacienti, kas ir galēji sliktā stāvoklī, invalīdi, kuri operāciju var gaidīt vēl trīs līdz sešus mēnešus, tomēr protēzes ir tikai 65. «Ja tagad man atsūtītu sarakstu ar operējamo pacientu vārdiem, uzvārdiem, personas kodiem un tā tālāk, tad janvārī par šo piešķirto naudu viņus varētu operēt,» uzsver Zatlers.

Sistēmai nepieciešami uzlabojumi

Kopumā rindā stāv 50 000 slimnieku, tomēr nauda endoprotēzēm ar katru gadu tiek arvien samazināta, raksta NRA. «Tagad VOAVA pēkšņi izdomā, ka nauda ir, un grib, lai pusmēneša laikā es operēju. Vajag vismaz mēnesi, lai pacients tiktu sagatavots operācijai,» skaidro TOS vadītājs.

Zatlers uzsver: «Vajag uzlabot sistēmu, lai šādas problēmas novērstu, nevis pēdējā brīdī iesviest pusmēnesī iztērējamu naudu. Tas jau tā kā padomju laikos — decembra beigās iedod, līdz 31. decembrim jāiztērē, pērc, ko gribi, ka tikai iztērē.»

TOS vadītājs uzskata, ka finansēšanas sistēmā nav nekādas kārtības, dodot priekšroku sliktai, bet vienmērīgai un plānotai rīcības stratēģijai. «Ja līdz Ziemassvētkiem mums tiks iesniegts saraksts, janvārī tos pacientus operēsim. Bet nevar būt tā, ka valsts pasaka: šodien operēsiet, rīt — nē!»

Veselības ministrija arī septembrī publiskoja faktu, ka, strādājot pie 2004. gada veselības aprūpes budžeta projekta, «atrasti» pieci miljoni līdz šim nepamanītu latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp