Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Veselības ministre Ingrīda Circene pauž neizpratni par Ģimenes ārstu asociācijas rīcību, draudot nākamgad neslēgt līgumus par valsts apmaksāto veselības pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.

Circene piektdien žurnālistiem sacīja, ka «ģimenes ārsti ir uzņēmušies atbildību par iedzīvotājiem. Šādi rīkojoties, ārsti skaidri parādīs, ka materiālās intereses ir svarīgākas par pacientu vajadzībām».

Ministre arī pastāstīja, ka negrasās atsaukties uz ārstu aicinājumu demisionēt, un norādīja, ka ministrijā ģimenes ārstu rezolūcija vēl aizvien nav saņemta. «Latvijā ir 32 tūkstoši medicīnas darbinieku, no kuriem 8000 ir ārsti, 100 — ģimenes ārsti, bet rezolūciju ir parakstījuši tikai 178 cilvēki. Tas ir tiešām salīdzinoši niecīgs skaits,» viņa teica.

Ministrija no savas idejas neatkāpsies

Turklāt Circene pauda, ka ministrija neatkāpsies no savas idejas visā Latvijā ieviest vienotu ģimenes ārstu finansēšanas sistēmu, nodalot primārās aprūpes ārstiem paredzētos līdzekļus no speciālistu naudas. «Ir pierādījies, ka tā ir daudz labāka sistēma,» viņa sacīja .

Taču par konkrētām finansēšanas modeļa niansēm speciālisti vēl diskutēs, bet pilnībā šādu sistēmu varētu ieviest tikai pavasarī.

LĢĀA ministres demisiju pieprasīja 13. decembrī, jo neatbalsta ministrijas nostāju ieviest no nākamā gada Rīgas ģimenes ārstu apmaksas modelim līdzīgu sistēmu arī laukos. Citas mediķu organizācijas ģimenes ārstu aicinājumam nav pievienojušās.

VM uzskata, ka vienots modelis novērstu situāciju, ka pacientiem dažādās Latvijas daļās ir dažādas iespējas saņemt nosūtījumu pie speciālista, kas rada nevienlīdzīgu situāciju. Ministrija arī uzskata, ka, diskutējot un savstarpēji vienojoties, ir jāpanāk sistēma, lai iedzīvotājam tā kļūtu pieejamāka, un vienots modelis ir viens no soļiem tuvāk šai sistēmai.

Rīgā ģimenes ārstu apmaksu pēc kapitācijas principiem ieviesa pērn rudenī. Galvaspilsētas mediķi saņem līdzekļus vienīgi prakses uzturēšanai un algām, turpretī naudu speciālistu darba apmaksai un izmeklējumiem apsaimnieko Valsts obligātās apdrošināšanas veselības aģentūra, to sadalot ārstniecības iestādēm kā limitētus līdzekļus jeb kvotas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp