Ģimenes ārsti par Circeni vēlas runāt ar Repši un Saeimas deputātiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) piekrīt viedoklim, ka veselības ministres Ingrīdas Circenes maiņa neatrisinās finanšu trūkumu medicīnas nozarē, abas asociācijas joprojām vēlas Circenes demisiju un tuvākajā laikā pieprasa tikšanos ar Ministru prezidentu Einaru Repši un Saeimas deputātiem.

LLĢĀA priekšsēdētāja Līga Kozlovska pavēstīja: ja valdība un Saeima neuzskatīs par vajadzīgu ieklausīties argumentos, ko grasās izteikt mediķi, LLĢĀA vērsīsies Eiropas Savienības (ES) institūcijās, prasot noteikt neatkarīgu ES ekspertīzi, kas izvērtētu primārās veselības aprūpes stāvokli Latvijā, kā arī valdības attieksmi pret medicīnas nozari kopumā. «Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija patur tiesības nepieciešamības gadījumā rīkot arī citas akcijas,» kategoriska bija Kozlovska.

Valsts kancelejas Komunikācijas nodaļas speciāliste Ieva Skrastiņa pastāstīja, ka Repše par tikšanos ar LLĢĀA lems tikai pēc tam, kad būs saņēmis oficiālu uzaicinājumu. Turklāt trešdien būs sagatavots Repšes viedoklis par pašreizējo konfliktsituāciju, ko grasās trešdien nosūtīt LLĢĀA.

Latvijas Slimnīcu biedrība un Ārstu biedrība neatbalsta Ģimenes ārstu asociācijas pieprasīto veselības ministres Ingrīdas Circenes demisiju, jo uzskata, ka konfliktu nevar atrisināt, mainot ministrus.

LĢĀA ministres demisiju pieprasīja 13. decembrī, jo neatbalsta ministrijas nostāju ieviest no nākamā gada Rīgas ģimenes ārstu apmaksas modeli arī laukos.

Veselības ministrija (VM) vēlas visā Latvijā ieviest Rīgas ģimenes ārstu modeli. VM uzskata, ka vienots modelis izskaustu situāciju, ka pacientiem dažādās Latvijas daļās ir dažādas iespējas saņemt nosūtījumu pie speciālista, kas rada nevienlīdzīgu situāciju. Ministrija arī uzskata, ka, diskutējot un savstarpēji vienojoties, ir jāpanāk sistēma, lai iedzīvotājam tā kļūtu pieejamāka, un vienots modelis ir viens no soļiem tuvāk šai sistēmai.

Rīgā ģimenes ārstu apmaksu pēc kapitācijas principiem ieviesa pērn rudenī. Galvaspilsētas mediķi saņem līdzekļus vienīgi prakses uzturēšanai un algām, turpretī naudu samaksai par speciālistu darbu un izmeklējumiem apsaimnieko Valsts obligātās apdrošināšanas veselības aģentūra, to sadalot ārstniecības iestādēm kā limitētus līdzekļus jeb kvotas.

VM vienota ģimenes ārstu apmaksas modeļa aprobācija varētu sākties nākamā gada februārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu