2004.gada kukaiņi — zilspāres

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Entomoloģijas biedrība par 2004.gada kukaiņiem izvēlējusies zilspāres, kurām šogad būs veltīti vairāki izglītojoši pasākumi.

Gada kukaiņa projekta koordinators Mārtiņš Kalniņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka zilspāres Latvijā ir bieži sastopamas, taču pieder pie tām kukaiņu grupām, par kurām cilvēki zina visai maz.

Kukaiņu pētnieki iecerējuši sniegt plašāku informāciju par spārēm, kā arī rīkot vairākus pasākumus, tostarp ekskursijas dabā un konkursus. Plānota, piemēram, kukaiņu kāpuru ķeršana, lai interesenti varētu uzzināt par spāru kāpuru dzīvi ūdenī.

Tāpat iecerēts rīkot konkursu par labāko zilspāres fotogrāfiju, kā arī apkopot informāciju par spāru vārdā nosauktām teritorijām Latvijā. Dažus pasākumus entomologi rīkos kopā ar Dabas muzeju.

Spāres ir lieli vai vidēji lieli kukaiņi, Latvijā sastopamajām sugām ķermenis ir trīs līdz astoņus centimetrus garš. Spāres galvenokārt uzturas ūdeņu tuvumā un ir aktīvas lielākoties siltās un saulainās dienās. Gan pieaugušās spāres, gan spāru kāpuri ir plēsīgi. Pieaugušās spāres barojas ar dažādiem kukaiņiem — odiem, mušām, tauriņiem, bet kāpuri pārtiek no ūdenskukaiņiem, nereti uzbrūk arī zivju mazuļiem. Savukārt spāru kāpuri ir zivju un ūdensputnu barība. Arī pieaugušās spāres ķer putni, piemēram, piekūni, dzeltenās cielavas un mājas strazdi.

Pasaulē zināmas aptuveni 5000 spāru sugas, bet Latvijā konstatētas 57. Spāru kārtu iedala divās apakškārtās — vienādspārnu spāru un dažādspārnu spāru apakškārtās.

Vairāku tautu kultūrā spāre simbolizē nemirstību un atdzimšanu. Spāre ir Japānas, ko dēvē par Spāres salu, nacionālais simbols. Citviet spāri saista ar paļāvības trūkumu un nepastāvību, iespējams, tādēļ, ka spāre kādu brīdi it kā karājas gaisā un tad šaujas prom. Ķīnā spāre ir vasaras un vājuma simbols, savukārt Amerikas iedzimtajiem spāre ir mainīguma un ilūziju, kā arī ātruma, viesuļa un darbīguma simbols.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu