Circene aicina sadarboties ģimenes ārstus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Boriss Koļesņikovs

Lai veidotu savstarpēju sadarbību un nākotnē izvairītos no konfliktiem, veselības ministre Ingrīda Circene piektdien Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai (LĢĀA) un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai nosūtīja aicinājumu kopā pārspriest jautājumus par veselības aprūpes reformu.

Veselības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida pavēstīja, ka vēstulē ministre uzsvērusi, ka svarīgāk būtu palielināt finansējumu ambulatorajai veselības aprūpei, nevis ķīvēties par lauku vai Rīgas modeļa ieviešanu, lai nākotnē būtu apmierināti gan pacienti, gan ministrija, gan mediķi.

Circene vēstulē paskaidro, ka nākotnē palielināsies kapitācijas nauda ģimenes ārstiem un finansējums speciālistu konsultāciju un izmeklējumu apmaksai, kas savukārt mazinās rindas pēc šiem pakalpojumiem.

Nākotnē būtu jāpanāk stabils un pietiekams ikmēneša finansējums ģimenes ārstiem — būtu jāveicina ģimenes ārsta lomas palielināšanās veselības aprūpes sistēmā, jānostiprina sadarbība ar pašvaldībām, lai rastu atbalstu ģimenes ārstu komandām, īpaši lauku reģionos, kā arī būtu jākoordinē ambulatorā veselības aprūpe tā, lai gan ārsti, gan pacienti būtu informēti, kurās veselības aprūpes iestādēs var saņemt noteiktus pakalpojumus, lai neveidotos ilgas gaidīšanas rindas.

«Vispirms mēs gaidīsim abu asociāciju atbildes vēstules un tikai tad varēsim prognozēt, vai šim aicinājumam sekos arī tikšanās,» paskaidroja Barvida, piebilstot, ka ministrija ir gatava izrādīt iniciatīvu, lai kopīgā diskusijā uzlabotu veselības aprūpes sistēmu.

VM visā Latvijā vēlas ieviest Rīgas ģimenes ārstu modeli

LĢĀA priekšsēdētāja Sarmīte Veide paskaidroja, ka asociācijas pārstāvji piektdienas valdes sēdē plāno iepazīties ar ministres sūtīto vēstuli. «Tikai pēc tam, kad būsim ar to iepazinušies un visi asociācijas biedri būs izteikuši savu viedokli, es varēšu komentēt, kāda būs mūsu atbildes reakcija,» sacīja Veide.

LĢĀA 13. decembrī pieprasīja ministres demisiju, jo neatbalsta ministrijas nostāju ieviest no nākamā gada Rīgas ģimenes ārstu apmaksas modeli arī laukos. Abas ģimenes ārstu asociācijas draudēja — ja Circene turpinās pildīt ministres pienākumus, 300 ģimenes ārstu ar Valsts obligāto apdrošināšanas veselības aģentūru neslēgs līgumus par valsts veselības pakalpojumu pirkšanu.

VM vēlas visā Latvijā ieviest Rīgas ģimenes ārstu modeli. VM uzskata, ka vienots modelis izskaustu situāciju, ka pacientiem dažādās Latvijas daļās ir dažādas iespējas saņemt nosūtījumu pie speciālista, kas rada nevienlīdzīgu situāciju. Ministrija arī uzskata, ka, diskutējot un savstarpēji vienojoties, ir jāpanāk sistēma, lai iedzīvotājam tā kļūtu pieejamāka, un vienots modelis ir viens no soļiem tuvāk šai sistēmai.

Rīgā ģimenes ārstu apmaksu pēc kapitācijas principiem ieviesa pērn rudenī. Galvaspilsētas mediķi saņem līdzekļus vienīgi prakses uzturēšanai un algām, turpretī naudu speciālistu darba apmaksai un izmeklējumiem apsaimnieko Valsts obligātās apdrošināšanas veselības aģentūra, to sadalot ārstniecības iestādēm kā limitētus līdzekļus jeb kvotas.

VM vienota ģimenes ārstu apmaksas modeļa aprobācija varētu sākties ne ātrāk kā februārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu