Foto: AFI/Aigars Jansons

Kā pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢGA) valdes prezidente Sarmīte Veide, asociācijas valde ir saņēmusi veselības ministres Ingrīdas Circenes nosūtīto aicinājumu ārstiem sadarboties ar ministriju, bet piektdienas vakarā nolemts nosūtīt vēstuli Repšem un lūgt tikšanos ar viņu, lai pārrunātu valstī valdošo situāciju medicīnā un plānoto ģimenes ārstu finansējuma reformu.

Lēmums tika pieņemts vienbalsīgi. Valdē ir septiņi locekļi — no katra reģiona pa vienam un divi Rīgas pārstāvji.

Piektdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā «Mūsu cilvēks» Veide izteica gandarījumu par ministres vēstuli ar aicinājumu sadarboties. Vēstule pamudinājusi LĢĀA neturpināt diskusiju par veselības ministres demisiju.

Tāpat ārsti piektdien atteikušies no pērnā gada nogales plāna, protestējot pret reformām veselības aprūpē, neslēgt līgumus ar slimokasēm par pakalpojumu sniegšanu.

Plāno ieviest Rīgas modeli

Pagājušā gada nogalē aktualizējās konflikts starp Latvijas ģimenes ārstiem un ministriju. Ģimenes ārsti pat pieprasīja Circenes demisiju, jo neatbalstīja ministres plānoto vienota ģimenes ārstu apmaksas modeļa ieviešanu Latvijā.

Jauno modeli plāno ieviest uz Rīgas modeļa bāzes. Šobrīd finansējuma ārpus Rīgas sadalīšanas princips paredz — ģimenes ārsts saņem noteiktu naudas summu gadā par katru pie viņa pastāvīgi reģistrēto pacientu. No šīs summas tiek veikta arī izmeklējumu un speciālistu apmeklējumu apmaksa.

Savukārt Rīgā naudu izmeklējumiem un speciālistu apmeklējumiem ārstniecības iestādēm iedala Veselības obligātās valsts apdrošināšanas aģentūra atbilstoši noteiktajām kvotām.

Ārsti kritiski par Rīgas modeli

Intervijā LTV Veide kritiski novērtēja Veselības ministrijas vēlmi ieviest Rīgas finansēšanas modeli visā Latvijā.

Ja Rīgas modelis tiks pārnests visā Latvijā, aktualizējas jautājums par to, kā tiks nodrošināta veselības aprūpes pieejamība laukos, kur finansiālā situācija ir daudz sliktāka nekā Rīgā, uzskata LĢĀA valdes prezidente. Veide ierosināja izvērtēt abu modeļu efektivitāti un tikai pēc tam pieņemt lēmumu par labāko variantu.

Veide izteica priekšlikumu vismaz gadu saglabāt esošo situāciju veselības aprūpē.

VM vairākkārt norādījusi, ka šobrīd notiek iesniegto priekšlikumu apkopošana modeļa uzlabošanai, bet līdz 1. jūnijam ministrijas darba grupa turpinās strādāt kopējā modeļa izveidošanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp