Foto: Boriss Koļesņikovs

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir izvērtējusi 16. janvāra Tukuma pilsētas Domes ārkārtas sēdes lēmumu par Jura Šulca atbrīvošanu no priekšsēdētāja amata un atzīst, ka tas neatbilst spēkā esošajam Pašvaldību likumam.

RAPLM preses sekretārs Ansis Pūpols informēja: patlaban spēkā esošais Pašvaldību likums nosaka, ka pašvaldības Domes priekšsēdētājs ir atlaižams no amata, ja viņš «nepilda likumā vai attiecīgās pašvaldības nolikumā noteiktos pienākumus, vietējās pašvaldības Domes lēmumus, tiesas spriedumus, neievēro likumus vai Ministru kabineta noteikumus».

Tukuma pilsētas Domes lēmumā nav norādīts, kurus likumus vai Ministru kabineta noteikumus Šulcs ir pārkāpis, būdams Tukuma mērs. Atsauces uz likumiem, kurus it kā savā darbībā pārkāpis Šulcs, ir minētas tikai frakcijas ziņojumā, kas tika nolasīts Tukuma pilsētas Domes ārkārtas sēdē un pievienots kā pielikums lēmumam par Šulca atlaišanu no Tukuma pilsētas Domes priekšsēdētāja amata.

Tomēr, kā paskaidroja Pūpols, Domes priekšsēdētāja izvēle ir katras pašvaldības iekšēja lieta un ministrija šajā izvēlē neiejaucas.

RAPLM atzinums ir nosūtīts bijušajam Tukuma mēram Šulcam.

Šulcam deputāti pārmetot sīkumus

Šulcs sacīja, ka seši Domes deputāti lēmumu par viņa atbrīvošanu no amata ir pieņēmuši, pārkāpjot Pašvaldību likumā noteiktās prasības. «Taču ministrs Gaters ar savu atzinumu nav apturējis šo lēmumu, un es negrasos šādā veidā atgriezties amatā,» sacīja bijušais priekšsēdētājs. Viņš arī norādīja, ka deputāti viņam pārmet sīkumus, bet paši neprot pieņemt lēmumu.

Trešdien ārkārtas Domes sēdē ministra atzinums tiks darīts zināms Tukuma Domes deputātiem.

Lēmumprojektu par Šulca atlaišanu no Tukuma mēra amata iesniedza deputāti Jānis Kotāns (Kristīgi demokrātiskā savienība), Juris Jakušenoks («Latvijas ceļš»), Ruta Celitāne un Linda Frišenbrūdere (abas pārstāv Tautas partiju), Uldis Svilpe («Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK) un Agris Jaunkļaviņš (Latvijas Zemnieku savienība), kuri arī nobalsoja par tā pieņemšanu.

Trešdien plkst. 15 notiek Tukuma pilsētas Domes ārkārtas sēde, kurā tiks vēlēts jaunais priekšsēdētājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp