Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāru Juri Rekšņu plānots pārcelt citā amatā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informāciju, ko apstiprināja iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Valsts civildienesta pārvaldē (VCP).

Rekšņa par savas pārcelšanas iemeslu uzskata viņa un iekšlietu ministra Māra Gulbja domstarpības. Savukārt IeM vēlmi Rekšņu pārcelt citā amatā pamatojusi ar dienesta izmeklēšanas rezultātiem par ministrijas Informācijas centrā konstatēto konfidenciālu ziņu izplatīšanu. Šajā lietā esot iesaistīts arī Rekšņa.

Ministrs par lietderīgu uzskata Reksņas pārcelšanu darbā ārpus IeM struktūrām. Pēc Gulbja domām, Rekšņa citā amatā varētu tikt pārcelt uz laiku, tomēr viņš neprecizē, uz cik ilgu laiku.

Arī VCP adresētā vēstulē vēlmi Rekšņu pārcelt citā amatā IeM pamato ar dienesta izmeklēšanas rezultātiem par ministrijas Informācijas centrā konstatēto konfidenciālu ziņu izplatīšanu. Šajā lietā esot iesaistīts arī Rekšņa.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja prokurors Sergejs Petruhno, Rekšņa krimināllietā par konfidenciālas informācijas noplūdi IeM Informācijas centrā ir nopratināts kā liecinieks, taču apsūdzība patlaban ir celta tikai Informācijas centra Uzskaites nodaļas priekšniecei Vijai Jermačenko. Prokurors vēl lemj jautājumu, vai pie atbildības nav jāsauc Jermačenko vīrs, jo tieši viņa vadītā uzņēmuma labā informācija tika nopludināta.

Petruhno stāstīja, ka apsūdzētās sievietes vīrs ir Komercaizsardzības biroja ģenerāldirektors. Viņa vadītais uzņēmums nodarbojas ar kredītiestāžu interešu aizstāvību un tieši šī biroja vajadzībām Jermačenko bija izpaudusi konfidenciālu informāciju. Prokurors plāno, ka lietas pirmstiesas izmeklēšana varētu tikt pabeigta ne ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, jo lietā nozīmētas vairākas ekspertīzes.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka uz viena no Informācijas centra dokumentiem par informācijas sniegšanu bijusi Rekšņas rezolūcija: «Apstiprinu. Likuma ietvaros.»

VCP priekšnieka palīgs sabiedriskajās attiecībās Gints Lazdiņš teica, ka pārvalde lēmumu par Rekšņas pārcelšanu citā amatā vēl nav pieņēmusi, jo par Informācijas centrā konstatētajiem pārkāpumiem ierosināta krimināllieta, kuras materiālus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārsūtījis izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrai. Lai izvērtētu Rekšņas pārcelšanas citā amatā pamatotību, VCP ir vajadzīga papildu informācija, ko pārvalde lūgusi prokuratūrai.

VCP rīcībā nav informācijas par to, kādā amatā Rekšņu plānots pārcelt. Savukārt Gulbis uzskata, ka tas būtu jāizlemj VCP pašai.

Starp Gulbi un Rekšņu ir nesaskaņas

Kā sacīja Rekšņa, nevienam vairs nav noslēpums, ka starp viņu un ministru jau ilgāku laiku ir domstarpības par ministrijas taktiku un stratēģiju. Rekšņa uzskata, ka Gulbis ministriju vada tā, lai veidotu sava tēlu jeb PR. Pēc Rekšņas domām, ministrija «ir domāta citiem mērķiem». IeM valsts sekretārs piebilda, ka viņiem esot domstarpības arī par attieksmi pret ministrijas darbiniekiem.

Rekšņa nenoliedza, ka par ieceri viņu atcelt no valsts sekretāra amata neoficiāli ir zinājis jau iepriekš. Ministrs viņam piezvanījis un par to pirmo reizi oficiāli pavēstījis trešdien pulksten 17. Gulbis gan esot apgalvojis, ka tā nav viņa iecere.

Gulbis vakar Rekšņam piedāvājis kļūt par viņa padomnieku, taču IeM valsts sekretārs šo piedāvājumu, visticamāk, nepieņems. «Uzskatu, ka vēl neesmu vecs zirgs, lai mani noliktu stallī,» teica Rekšņa.

Lai pārceltu Rekšņu, jābūt nopietniem argumentiem

Līdzīga taktika tika izmantota arī tad, kad no amata aizgāja iepriekšējais IeM valsts sekretārs Andris Staris. Arī viņš tika iecelts par Gulbja padomnieku, taču šos pienākumus tā arī nesāka pildīt.

IeM parlamentārā sekretāre Linda Mūrniece pauda viedokli, ka Rekšņa ir augstas klases profesionālis, kuram iekšlietu struktūrās ir neapstrīdama autoritāte. «Ministra rīcībā jābūt ļoti nopietniem argumentiem, lai rosinātu viņa pārcelšanu,» uzskata Mūrniece, kas šādus argumentus patlaban neredz.

IeM valsts sekretāra amatā Rekšņa nokļuva rotācijas kārtībā

Arī IeM valsts sekretāra amatā Rekšņa nokļuva pēc rotācijas principa. Pērn janvārī iekšlietu ministrs pēc neveiksmīga IeM valsts sekretāra amata konkursa nolēma nerīkot jaunu konkursu un Rekšņu no Valsts policijas priekšnieka amata pārcelt uz ministrijas valsts sekretāra amatu, ko viņš sāka pildīt 13. februārī.

Valsts civildienesta likums paredz, ka ierēdni, neizsludinot atklātu pretendentu konkursu, var pārcelt citā augstākas, atbilstošas vai zemākas kvalifikācijas kategorijas ierēdņa amatā uz noteiktu vai nenoteiktu laiku tajā pašā vai citā iestādē. Pārceļot atbilstošas vai zemākas kvalifikācijas kategorijas amatā, ierēdnim jāsaglabā iepriekšējā amata mēnešalga, sociālās garantijas, normatīvajos aktos noteiktās pastāvīgās piemaksas, kas saistītas ar dienestu, kā arī specializētajā civildienestā noteiktās dienesta pakāpes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp