Savākti deputātu paraksti Repšes finansiālo darījumu pārbaudei

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Ceturtdienas vakarā koalīcijā esošās Latvijas Pirmās partijas (LPP) līderis Ēriks Jēkabsons parakstījis dokumentu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, kuras uzdevums būs izmeklēt premjera Einara Repšes finansiālos darījumus. Tādējādi savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai šādu komisiju izveidotu.

Pieprasījumu par izmeklēšanas komisijas izveidi parakstījuši 20 Tautas partijas (TP) frakcijas deputāti, seši apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» frakcijas deputāti, pieci Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas deputāti un Latvijas Pirmās partijas frakcijas deputāti Ēriks Jēkabsons, Andrejs Naglis un Dzintars Jaundžeikars.

Tautas partijas preses sekretārs Arno Pjatkins aģentūrai BNS pastāstīja, ka, lai gan savākts minimālais vajadzīgais parakstu skaits, Tautas partija pagaidām nesteigsies ar šā dokumentu iesniegšanu Saeimā, «dodot iespēju arī citiem deputātiem to parakstīt».

Izmeklēšanas komisijas idejas autors ir Tautas partijas deputāts Juris Dalbiņš.

Partijas «Jaunais laiks» (JL) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš sarunā ar aģentūru LETA LPP deputātu rīcību novērtēja kā «dīvainu», solot, ka JL šo koalīcijas deputātu rīcību izvērtēs, ja tā tiks apstiprināta oficiāli.


Repše TP Saeimas frakcijas deputātu iniciatīvu veidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju viņa finansiālo darbību pārbaudei saista ar vēlmi, «tērējot valsts naudu, darīt visu, lai sariebtu savam politiskajam pretiniekam», aģentūru LETA iepriekš informēja premjera palīgs preses jautājumos Guntars Gūte.

Premjers TP Saeimas frakcijas deputātu aktivitātes nosaucis par «pilnīgu absurdu». «Tautas partijas deputāti tā vietā, lai darītu savu tiešo darbu, nodarbojas ar muļķībām,» uzskata valdības vadītājs.

Viņš norādījis, ka nav skaidrs, ko TP deputāti vēlas izvērtēt. «To, ka Ministru prezidents par savu naudu no privātpersonām iegādājas īpašumu, vai to, ka Ministru prezidents komercbankās, kas ir profesionālas kredītiestādes, ņēmis kredītus?»

«Tādu absurdu un tādu muļķību es nebiju gaidījis,» sacīja Repše, norādot arī uz pozīcijas deputātu atbalstu šādas komisijas izveidei. «Tas pārkāpj viņu tik rūpīgi aizstāvēto sadarbības memorandu. Nemaz nerunājot, ka tas ir kārtējo reizi gļēvi, nenopietni un bezjēdzīgi.» Repše atzina, ka viņš šos vārdus attiecina arī uz Latvijas Pirmās partijas līderi Ēriku Jēkabsonu.

«Tā ir diezgan traģiska lieta, ka šādi cilvēki ir ievēlēti Saeimā. Tas ir noticis fakts, un līdz nākamajām vēlēšanām mums tur acīmredzot nekas nebūs grozāms,» sacīja Repše.

Repše domā, ka TP deputātu aktivitāšu patiesais mērķis ir «klaji» politisks.

Jēkabsons pievienošanos opozīcijas veidotajai izmeklēšanas komisijai neuzskata par vēršanos pret valdību

Latvijas Pirmās partijas līderis Ēriks Jēkabsons neuzskata, ka viņa pievienošanās opozīcijas iniciatīvai veidot izmeklēšanas komisiju par premjera Einara Repšes finansiālajiem darījumiem būtu saistāma ar Jēkabsona vēlmi destabilizēt valdību vai vērsties pret premjeru.

Jēkabsons aģentūrai BNS uzsvēra, ka viņš parakstījis dokumentu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, lai «sabiedrībai būtu iespēja noskaidrot patiesību un beidzot izzustu uz premjeru mestā šaubu ēna» par iespējamo interešu konfliktu.

«Man ir žēl, ka aizmirsta šī ētiski morālā puse. Analoģiskā situācija rietumvalstīs par daudz mazākiem pārkāpumiem amatpersonas tiktu atlaistas vai būtu ierosinātas krimināllietas, taču, izrādās, šeit par tādiem pārkāpumiem pat nevar runāt. Jautājums ir tikai par to, vai viss ir godīgi,» sacīja Jēkabsons.

Viņš arī pauda cerību, ka «Jaunais laiks» komisijas izveidi un LPP pievienošanos šai iniciatīvai neuztvers kā tiešu vēršanos pret Repši vai koalīciju. «Es pat ceru, ka arī JL cilvēki būs šajā komisijā,» teica LPP līderis.

Jēkabsons atzina, ka pēdējā laikā starp JL un LPP izveidojušās saspringtas attiecības. Pieminot JL deputāta Ainara Latkovska asos izteikumus par viņu un LPP valdes priekšsēdētāju Aināru Šleseru, Jēkabsons teica, ka «tur jau iezīmējas tāda naida noskaņa un es ceru, ka arī viņi pievaldīs savas emocijas».

Jau vēstīts, ka premjers pērn iegādājies septiņus nekustamos īpašumus dažādās Latvijas vietās. Turklāt kredītus bankās to iegādei viņš ir saņēmis ar daudz zemākiem procentiem, nekā tās izsniedz parasti. Bankās paskaidroja, ka kredītus var piešķirt ar zemākiem procentiem, ja ir pārliecība par klienta maksātspēju un citiem jautājumiem.

Savukārt KNAB pārbaudīs, vai Repše nav pārkāpis likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, saņemot bankās kredītus ar pazeminātiem procentiem nekustamā īpašuma iegādei.

Jautājumu par Repšes īpašumu iegādi otrdien negaidīti izskatīja arī LPP līdera Ērika Jēkabsona vadītā Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija, kas gan šajā jautājumā nekādu konkrētu lēmumu nepieņēma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu