Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Ministru prezidents Einars Repše pauda pārliecību, ka ministra lēmums nav saistīts ar personiskām antipātijām vai radušos konfliktu starp iekšlietu ministru Māri Gulbi un Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāru Juri Rekšņu, bet šādi iekšlietu ministrs rīkojas, lai uzlabotu pārvaldi ministrijā. \"Jāsaprot, ka tas nenotiek tāpēc, lai iezāģētu Rekšņas kungam,\" sacīja Repše.

Premjers uzsvēra, ka atbalsta Gulbja ieceri pārcelt Rekšņu \"uz viņa talantiem, iespējams, labāk atbilstošu darbu ārpus Iekšlietu ministrijas\" un tas, pēc Repšes domām, nākšot par labu gan ministrijai, gan Rekšņam.

Arī Gulbis apliecināja, ka joprojām nešaubās par sava viedokļa pareizību attiecībā uz ministrijas valsts sekretāra pārcelšanu darbā citā amatā ārpus iekšlietu sistēmas un noliedza bažas par to, ka ilggadējā Valsts policijas vadītāja un policistu acīs lielu autoritāti iemantojušā Rekšņas \"aizrotēšana\" varētu mazināt paša ministra autoritāti policijas darbinieku acīs.

Gulbis atzina, ka vienīgais iemesls, kādēļ viņš iestājas par Rekšņas pārcelšanu darbā citā tautsaimniecības jomā, ir valsts sekretāra lēnība, lemjot par Iekšlietu ministrijai kardināli svarīgiem jautājumiem.

\"Mums iekšlietu sistēmā nepieciešama straujāka attīstība un es uzskatu, ka nav pieļaujama šo lietu kārtošana tādā tempā, kā to dara valsts sekretārs,\" sacīja Gulbis. \"Ļoti uzskatāms piemērs ir igauņi, kuru iekšlietu sistēma vienmēr bijusi lēnāka par mūsējo, taču šobrīd viņi visās jomās ir soli priekšā mums,\" norādīja ministrs. \"Šāda situācija nav pieļaujama,\" viņš piebilda.

Ministrs tāpat apliecināja, ka pagaidām nav domājis par citām kandidatūrām ministrijas valsts sekretāra amatam. \"Nē, par šo jautājumu es vēl neesmu domājis. Vispirms jāsagaida Valsts civildienesta pārvaldes lēmums, un tad es skatīšos,\" norādīja Gulbis.

Ceturtdien atklātībā parādījās ziņas, ka Gulbis vēlas uz laiku pārcelt Rekšņu darbā ārpus iekšlietu sistēmas, tāpēc lūdz VCP izvērtēt šo iespēju un atļaut ierēdņa pārcelšanu. Šādu lēmumu ministrs pieņēmis, jo vēlas izvērtēt Rekšņas atbildību krimināllietā par informācijas noplūdi IeM Informācijas centrā. Likums atļauj ierēdni uz laiku pārcelt citā amatā kādā no valsts institūcijām.

Valsts civildienesta pārvalde par šo jautājumu lems, kad no Ģenerālprokuratūras būs saņēmusi atbildi, vai Rekšņa pieļāvis likumpārkāpumus.

Savukārt Rekšņa paudis gatavību iesniegt atlūgumu, ja Valsts civildienesta pārvalde (VCP) atbalstīs Gulbja ieceri.

IeM valsts sekretārs pieļāva, ka Gulbja lūgums saistīts ar abu amatpersonu nesaskaņām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp