Ko likt aiz auss, pērkot LCD monitoru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dan\'s Data

Mazie izmēri ir modē gan uz darba galda, gan pludmalē. Plakanie displeji ir kļuvuši daudz pieejamāki nekā jebkad agrāk, bet vai LCD ekrāns ir vislabākais tieši jums? Ja tā ir, kādām īpašībām tam būtu jābūt?

Visredzamākie ieguvumi LCD ekrāniem, salīdzinot ar CRT (jeb elektronu lampas) displejiem, ir svars un izmēri. Piemēram, 15 collu LCD displejs sver mazāk nekā 4,5 kg, bet tipiska 17 collu CRT monitora (kura ekrāna redzamā daļa ir apmēram tāda pati kā 15 collu LCD) svars var sasniegt pat 18 kg. Kopumā ņemot, LCD spilgtuma parametri ir labāki nekā CRT monitoriem, turklāt šie rādītāji tik ātri nesamazinās, iekārtai novecojot. LCD displejiem ir arī labāks kontrasts — attiecība starp spilgtāko un tumšāko ekrāna attēla punktu.

LCD ekrāns samazinās arī jūsu elektrības rēķinu. 15 collu ekrāns patērē apmēram 30 vatu, turpretim standarta 17 collu CRT monitors — divas vai pat trīs reizes vairāk. Ja jūsu CRT monitors strādā 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā un maksa ir 15 centu par kilovatstundu (ASV teritorijā), ar LCD monitoru jūs ietaupītu apmēram 60 dolāru (apmēram 33 latus) gadā.

Kādi tad ir LCD monitoru trūkumi? LCD nevar sacensties ar CRT monitoriem kvalitatīvā objektu ātru kustību attēlošanā. Tam pamatā ir konstruktīvas atšķirības — CRT monitora attēla punkti ir niecīgi fosforescējoši laukumiņi, kas momentā iespīdas, kad tiem trāpa elektronu stars. Savukārt LCD monitoru šķidro kristālu lēnā reakcija nereti izraisa ātri mainīgu objektu attēla izplūšanu. Jāteic, ka lielākajai daļai datorlietotāju, novērtējot šādu izplūšanu, tā nešķitīs vērā ņemama, tomēr nopietni 3D spēļu fanātiķi meklēs dārgāku LCD ar labākām īpašībām vai izvēlēsies parasto CRT monitoru.

Vēl viens trūkums ir ekrāna izšķirtspēja — LCD labi strādā tikai vienā izšķirtspējas režīmā. Noregulējot monitoru, kas paredzēts 1024x768 punktu režīmam, 1280x1024 vai 800x600 punktu režīmā, tas veidos neskaidras līnijas, nesalasāmu tekstu un izplūdušas malas. Interneta lapu veidotāji un citi, kas bieži pārslēdz ekrāna izšķirtspēju, varētu gribēt saglabāt CRT monitorus.

Tikai fakti

Pārdošanā esošie LCD monitori strādā ar analogo ieejas signālu, digitālo ieejas signālu vai ar abiem. Digitālie signāli nodrošina labāku grafikas kvalitāti, taču tiem ir vajadzīga grafikas karte, kam ir digitālā signāla izeja. Tā kā CRT monitori strādā tikai ar analogo ieejas signālu, tad vairākums grafikas karšu nodrošina tikai analogo signālu izejā. Dārgākās videokartes nodrošina abu signālu izejas.

Lai iegūtu vislabāko iespējamo grafikas kvalitāti, varat apsvērt iespēju uzlabot videokarti. Ja jūs to izlemjat, pārliecinieties, vai pamatplatē ir AGP ligzda, kurā iespraust jauno karti. (Ir noderīgi zināt, ka daudziem lētajiem datoriem ir integrēta AGP mikroshēma, bet nav AGP paplašinājuma ligzdas. Tādēļ to grafikas sistēma nav uzlabojama.)

Grafikas kartei jābūt konektoram, kas ir savietojams ar LCD monitoru. Dažiem plakanajiem displejiem ir standarta VGA konektori, kas ir līdzīgi arī CRT monitoriem. Daudziem jaunajiem monitoriem ir DVI konektori, kam mēdz būt trīs veidi: DVI-A — tikai analogajiem signāliem; DVI-D — tikai digitālajiem signāliem; DVI-I — integrēti analogie un digitālie signāli. Datorlietotāji parasti sastapsies tikai ar DVI-I.

Pirms naudas tērēšanas noteikti apskatiet attēlu, ko nodrošina jūsu pirkuma potenciālais kandidāts. Nepaļaujieties tikai uz tehniskajām specifikācijām, jo nekas nespēj novērtēt jūsu subjektīvās izjūtas. Turklāt tehniskie parametri var būt arī maldinoši. Piemēram, lielai kontrasta attiecībai būtu jānozīmē arī labāku attēla kvalitāti. Attiecība 200:1 varētu būt minimālā prasība LCD monitoram, bet vairāk par 400:1 būtu laba dārgajiem displejiem. Taču «PC World» testu centra pētījumi liecina, ka ražotāju uzrādītā kontrasta attiecība ne vienmēr ir ticama un ļoti bieži atšķiras no reālās.

«PC World», tulkojis Guntars Gulbis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu