Premjers kategoriski iebilst pret Rekšņas palikšanu IeM

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Premjerministrs Einars Repše ir kategoriski pret Jura Rekšņas palikšanu Iekšlietu ministrijā un jau tuvākajā valdības sēdē varētu ierosināt lemt par Rekšņas turpmāko darbu.

Repše sacīja — ja Rekšņa atteiksies no piedāvājuma kļūt par Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieka vietnieku, viņš riskē palikt bez darba.

Tuvākajās dienās premjers iecerējis tikties ar Rekšņu, lai situāciju «pārrunātu kā vīrs ar vīru».

Repše uzskata, ka amats IeVP ir «būtībā labs risinājums». Savukārt, ja Rekšņa atteiksies, «tā būs viņa izvēle», jo jebkurā gadījumā viņš nepaliks IeM vadībā, noradīja premjers.

Premjers sacīja, ka valsts pārvaldes principi prasa, lai Rekšņa tiktu pārcelts citā darbā ārpus Iekšlietu ministrijas, jo «ir pilnīgi skaidrs, ka Rekšņas kungs un iekšlietu ministrs nevar sastrādāties».

Repše pauda gatavību šo jautājumu atrisināt «konsekventi un mierīgi», jo Rekšņam tiks piedāvāts amats ar ģenerāļa statusu, saglabāts iepriekšējam atbilstošs atalgojums, turklāt Rekšņa nodarbotos ar IeM problēmām līdzīgu jautājumu loku.

«Mūsu nolūks nav Rekšņas kungu pazemot vai padarīt grūtāku viņa darbu, vai pasliktināt materiālos apstākļus,» klāstīja Repše.

Gulbis nosūtījis vēstuli premjeram

Rekšņa trešdien Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē informēja, ka iekšlietu ministrs Māris Gulbis pirmdien nosūtījis premjeram vēstuli par Rekšņas neapmierinošo darbu un skaidrojis, kādēļ vēlas valsts sekretāru pārcelt citā darbā.

Gulbis pēc sēdes žurnālistiem atzina, ka sūtījis vēstuli premjeram. Viņš norādīja, ka Repšes ziņā atstājis situācijas izvērtējumu. Ministrs skaidroja, ka šādi rīkojies, jo respektējis Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) viedokli, ka Rekšņas pārcelšanai darbā ārpus iekšlietu sistēmas nav pamata. Taču, tā kā Gulbis nav apmierināts ar valsts sekretāra darbu, viņš lūdzis to izvērtēt premjeram.

Savukārt Rekšņa ministra vēstulē minētos argumentus nodēvēja par neatbilstošiem patiesībai. Gulbis rakstījis, ka Rekšņa nevada IeM darbu. Savukārt Rekšņa sacīja, ka pēdējā gada laikā gandrīz vienmēr vadījis ministrijas operatīvās sanāksmes. Ministrs arī pārmet Rekšņam laikus nesagatavotos IeM plānus sadarbībai ar Eiropas Savienības (ES) institūcijām, kā arī laikus nesagatavoto IeM stratēģiju.

Rekšņa teica, ka ministrijas stratēģija jāsagatavo līdz jūnijam un darbs notiekot. Arī IeM plāni sadarbībai ar ES institūcijām tiek izstrādāti atbilstoši termiņiem.

Nesaskaņās vaino personiskās antipātijas

IeM valsts sekretārs atkārtoti norādīja, ka Gulbja vēlme atbrīvot Rekšņu no darba saistīta ar personiskām antipātijām.

Arī opozīcijā esošās Tautas partijas deputāts Juris Dalbiņš komisijas sēdē atzina, ka rodas iespaids — Gulbis vēlas atbrīvoties no nevēlama darbinieka.

Pēc komisijas sēdes, runājot ar žurnālistiem, starp Rekšņu un Gulbi izvērtās asa vārdu pārmaiņa. Gulbis apgalvoja, ka Rekšņa pēc otrdienas tikšanās viņam vēl zvanījis, un aicināja Rekšņu pašu žurnālistiem atklāt šīs sarunas saturu, savukārt Rekšņa apgalvoja, ka šādas sarunas nav bijis. Viņš atzina, ka jau iepriekš abiem bijušas asas vārdu pārmaiņas, tomēr «pieklājības robežās».

Rekšņa atzina, ka šajās sarunās ministrs aizskāris viņa godu un cieņu, tomēr tiesāties viņš negrasās.

IeM valsts sekretārs informēja, ka joprojām slimo un 16. februārī viņam paredzēta operācija, pēc kuras viņš varēs atgriezties ministrijā.

Savukārt Gulbis sacīja: «Tad arī tiksimies.»

Domstarpības starp abām augstākajām IeM amatpersonām atklājās, kad Gulbis aicināja VCP izvērtēt iespēju Rekšņu uz laiku pārcelt darbā ārpus iekšlietu sistēmas, pamatojot to ar vēlmi izvērtēt valsts sekretāra atbildību krimināllietā par informācijas noplūdi. Rekšņa, ja tas notiktu, solīja rakstīt atlūgumu.

Tieslietu ministrs atbalsta Rekšņas pārcelšanu uz IeVP

Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks atbalsta Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra Jura Rekšņas pārcelšanu par Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieka vietnieku.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūru BNS informēja, ka ministrs izskatījis iespēju aicināt darbā Rekšņu un atzinis IeM valsts sekretāra pieredzi par noderīgu.

Ministrijā norādīja, ka IeVP strādā pie izglītības plāna darbiniekiem soda izciešanas vietās, kā arī gatavo projektu par koledžu, kas mācīs profesionāļus darbam soda izciešanas vietās. «Rekšņas pieredze saistībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbības paplašināšanos būtu ļoti noderīga, un mēs to labprāt izmantotu,» sacījis tieslietu ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu