Jumiķis nav steidzies aizbraukt no Zviedrijas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Zviedrijā valsts čempionāta spēles laikā traģiski bojā gājušo Raimondu Jumiķi pirms mēneša aicināja atgriezties mājās un kļūt par Gulbenes ASK/«Buku» spēlētāju, taču viņš atteicies. ASK/«Buku» spēlētājs Atis Ozols stāstīja, ka sākumā bijis runāts, ka Jumiķis reizē ar Ozolu no Zviedrijas atgriezīsies mājās un spēlēs gulbeniešu komandā.

«Viņam līdz šim nekur nebija sanācis palikt no zvana līdz zvanam. Viņš teica: cik var mētāties. Gribēja Zviedrijā palikt tik, cik plānots, — no sākuma līdz beigām,» sacīja Ozols.

Viņš klāstīja, ka Jumiķi pazinis kopš bērnības un nekad nav manījis, ka viņam būtu kādas veselības problēmas. Par drauga nāvi Zviedrijā Ozols uzzinājis no sava brāļa — basketbola trenera Arņa Ozola. «Viņam piezvanīja un pateica sacensību tiesnesis, kas Zviedrijā bija mēģinājis glābt Raimondu un masējis viņam sirdi,» teica Ozols.

Ozols sacīja, ka ir traģiski apzināties — jau otram viņa draugam un basketbola cīņubiedram negaidīti beigusies dzīve sportojot. «Arī ar Amerikā pēkšņi mirušo Jāni Cekulu bijām draugi kopš bērnības,» sacīja Ozols.

ASK/«Buku» ārsts Rauls Melbiksis bija izbrīnīts, ka Zviedrijā augstākās basketbola līgas komandu spēlē nebija neviena mediķa. «Latvijā mūsu basketbola līgas astoņu komandu skaitā nav nevienas, kurai nebūtu ārsta spēļu laikā,» viņš klāstīja.

No Ozola, kas iepriekš Zviedrijā spēlējis vienā komandā ar Jumiķi, Melbiksis uzzinājis, ka tur ārsta vispār nav bijis un nekādi medicīniskie pakalpojumi sportistiem nav sniegti. «Pat vienkāršāko dzērienu, kas domāti sportistiem, nav bijis. Viņi ir dzēruši tikai ūdeni,» sacīja Melbiksis.

Viņš uzsvēra, ka ar Jumiķi notikusī traģēdija mudina pievērst uzmanību basketbolistu veselībai arī Zviedrijā. Melbiksis klāstīja, ka nelaimes gadījums atgādina arī sportistiem padomāt, ka «viņu darba instruments nav tikai rokas, kājas un galva, bet arī veselība». Savukārt ASK/«Buku» komandā, reaģējot uz traģisko notikumu, tuvākajā laikā notiks sportistu medicīniskā pārbaude.

ASK/«Buku» treneris Agris Galvanovskis teica, ka šīs traģēdijas varēja nebūt, ja Jumiķim laikus būtu veikta medicīniskā kontrole. «Divreiz gadā tā tomēr ir jāveic. Daudzi tagad tam pievērsīs uzmanību. No šīs traģēdijas ir jāmācās,» viņš sacīja.

«Medicīnā ir termins — pēkšņās nāves sindroms. Pēcnāves izmeklēšanā parasti neko neatrod. Vienkārši sirds atsakās kalpot. Ne vienmēr to var izskaidrot ar pārslodzi. Katrs organisms ir individuāls,» sacīja Melbiksis. Viņš uzskata, ka Jumiķa gadījumā zviedru mediķi, aizstāvot valsts godu, visticamāk, mēģinās novelt vainu uz sportista iedzimtu kaiti. «Taču diezin vai viņi pateiks īsto nāves cēloni. Domāju, ka tā bija vairāku apstākļu sakritība. Profesionāls sportists jūt, kad viņš nevar iziet laukumā. Acīmredzot tā nebija,» teica Melbiksis.

Otrdien Zviedrijas basketbola līgas spēles laikā mira klubu «Akropol Basket» pārstāvošais Latvijas basketbolists Jumiķis. 23 gadus vecais sportists bija Latvijas izlases kandidāts.

Stokholmas priekšpilsētas Rinkebī sporta hallē «Ungdomens Hus» notikušajā spēlē ar Jemtlandes «Basket» komandu otrās ceturtdaļas vidū Jumiķis laukumā pēkšņi saļima. Latviešu sportists nekavējoties tika nogādāts Stokholmas Karolinskas slimnīcā, tomēr ārstiem neizdevās glābt viņa dzīvību. Pagaidām uzskata, ka Jumiķa nāves iemesls ir sirds apstāšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu