Foto: AFI/Elmārs Rudzītis

«Vidusskolas gadiem trūks kārtīga nobeiguma, daudziem vidusskolēniem zudīs sapņi par izlaidumu kā kaut ko neatkārtojamu un vienreizēju,» intervijā Neatkarīgajai atklāja Rīgas 2. vidusskolas 12. klases skolniece Līga Dzenīte, kuru sarūgtina tas, ka šogad tiks lauzta iedibinātā izlaidumu tradīcija.

Vienīgais pozitīvais, ko viņa saskata šajā situācijā, ir fakts, ka «šogad vairāk uzmanības tiks atlicināts izlaiduma svētku saviesīgajai un neformālajai daļai, kas skolēniem atmiņā paliks daudz ilgāk nekā oficiālās uzrunas».

Arī topošie Rīgas Franču liceja absolventi Laura Šmite, Andra Kaugure un Kaspars Freimanis Neatkarīgajai pauda uzskatu, ka «šogad izlaidums zaudējis savu jēgu, tam pietrūks īpašā rituāla, kad tiek izsniegts atestāts». Kā Neatkarīgā noskaidroja, vēl vairākās Rīgas skolās skolēnu vidū valda līdzīgi uzskati. Jautājums par izlaiduma svinībām šogad satraucis daudzus, visvairāk — izlaiduma klašu audzēkņus. Skolu vadības jau izlēmušas, kā šogad rīkos izlaidumus, arī izlaidumu datumi jau noteikti. Tādēļ Neatkarīgā devās uz vairākām Rīgas skolām, lai uzzinātu, kādas svinības skolas šogad iecerējušas.

Rīgas Franču licejā izlaiduma svinības gaidāmas 18. jūnijā. Pats pasākums gan īpaši neatšķiršoties no iepriekšējo gadu izlaidumiem, tikai atestātu vietā skola beidzējiem dāvinās liceja gadagrāmatas, apgalvoja skolas mācību pārzine Aija Kļaviņa.

Savukārt Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā nenotiks ierastais žetonu vakars un piemiņlietas, ko skola parasti tajā dāvina, absolventiem pasniegs izlaidumā — 19. jūnijā.

Rīgas 2. vidusskolā topošie absolventi iecerējuši divus svinīgus pasākumus — liecību izsniegšana un balle notiks 19. jūnijā, bet atestātu saņemšanai absolventi pulcēsies 19. jūlijā.

Vienīgā no četrām Neatkarīgās aptaujātajām skolām, kurā skolēni atestātu saņems izlaiduma svētkos, ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzija. Skola izlaidumu rīkos atestātu saņemšanas dienā, 19. jūlijā, Dailes teātrī.

Iepriekšējais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis pieņēma lēmumu vidusskolas atestātus turpmāk izsniegt vienlaikus ar centralizēto eksāmenu sertifikātiem. Agrāk vidusskolas beidzēji atestātus saņēma pirms eksāmenu rezultātu uzzināšanas. Tā kā šogad pēdējo eksāmenu 12. klašu audzēkņi kārtos tikai jūnija beigās, oficiāli visu eksāmenu rezultāti būs zināmi tikai 19. jūlijā. Izglītības satura eksaminācijas centra (ISEC) darbinieki Neatkarīgajai atklāja, ka ātrāk izlabot tik lielu eksāmenu darbu skaitu nemaz fiziski nav iespējams. Tā kā agrāk par 19. jūliju eksāmenu rezultātus uzzināt nav iespējams, arī atestātu šogad izsniegs tikai minētajā datumā.

Kā Neatkarīgo informēja ISEC vadītājs Māris Krastiņš, vidusskolu absolventiem, kuri gatavojas studēt ārzemēs un kuriem centralizēto eksāmenu sertifikāti izvēlētajā mācību iestādē jāiesniedz agrāk nekā jūlija vidū (kā tas noteikts, piemēram, dažās Vācijas augstskolās), piedāvā iespēju agrāk saņemt ISEC apstiprinātu izziņu par to, ka skolēns augstskolas noteiktajos priekšmetos eksāmenus ir kārtojis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp