Lai gan Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un eksperti kritizējuši parlamenta vēlmi publiskot tā dēvētos čekas maisus, Tautas partija (TP) arī grozījumu otrreizējai caurlūkošanai sagatavojusi priekšlikumu, kas paredz nodot atklātībai bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus. Vienīgās izmaiņas TP priekšlikumā — atlikt grozījumu spēkā stāšanos līdz 1. oktobrim.

TP Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš žurnālistiem teica, ka partijas pozīcija ir nemainīga — bijušās VDK dokumenti jānodod atklātībai. Taču grozījumu spēkā stāšanās jāatliek, lai Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs varētu sagatavoties jaunajai kārtībai.

Lagzdiņš stāstīja, ka TP ar speciālistiem rūpīgi izvērtēja prezidentes iebildumus, tomēr secināts, ka jebkādu ierobežojumu uzlikšana apgrūtinātu dokumentu pieejamību sabiedrībai un to TP nevēlas pieļaut. Viņš gan sacīja, ka TP vēlreiz rūpīgi izvērtēs savus piedāvājumus pēc Juridiskās komisijas sēdes, kurā priekšlikumus apspriedīs kopā ar ekspertiem.

Savukārt Tautas saskaņas partija sagatavojusi grozījumus, kas paredz atcelt jebkādus ierobežojumus bijušajiem čekistiem un bijušās VDK dokumentus nodot glabāšanai Satversmes aizsardzības birojam, no kura informāciju par bijušajiem čekistiem varētu saņemt tikai drošības iestādes savām vajadzībām.

Jau vēstīts, ka Saeima maija vidū negaidīti nolēma publiskot «čekas maisu» saturu, tomēr prezidente grozījumus neizsludināja. Arī Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš (TP) pēc prezidentes lēmuma atzina, ka publiskot visus VDK dokumentus nebūtu pareizi, jo tā atklātībā varētu parādīties arī to cilvēku vārdi, kas ziņojuši par ekonomiskiem noziegumiem.

Līdz trešdienas pulksten 16 citi priekšlikumi nav saņemti.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp