Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Pēc publiskotajām ziņām par vienu no lielākajiem Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ziedotājiem Armandu Beikmani Saeimas priekšsēdētāja un ZZS līdere Ingrīda Ūdre nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), un, ja ziņas par Beikmaņa likumpārkāpumiem gūs apstiprinājumu, partija sola uzņēmēja ziedotos gandrīz 10 000 latu atmaksāt valstij.

Ūdre atzina, ka informācija par Beikmani viņai bijis liels pārsteigums. Viņa norādīja, ka nekavējoties nosūtījusi vēstuli KNAB, lai gūtu oficiālu apstiprinājumu izskanējušām ziņām.

«Tā kā nebija laika sasaukt valdi, personīgi nosūtīju vēstuli KNAB, un, ja šī informācija apstiprināsies, mēs atmaksāsim šo ziedojumu un turpmāk daudz rūpīgāk strādāsim ar saviem ziedotājiem,» viņa sacīja.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka 8. Saeimas priekšvēlēšanu laikā ziedotāji nav rūpīgi pārbaudīti un nav analizēta katra ziedotāja pagātne. Taču tagad ZZS sola šo jautājumu vērtēt daudz nopietnāk un katru ziedotāju analizē.

Jau ziņots, ka viens no lielākajiem ZZS ziedotājiem uzņēmējs Beikmanis ir divkārt sodīts par zādzībām, bet patlaban aizturēts par mēģinājumu ar viltotiem bankas dokumentiem no Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) izkrāpt 171 000 latu. KNAB mājas lapā publiskotā informācija liecina, ka 2002. gada 15. augustā Beikmanis ZZS ziedojis 9800 latu, un tas ir viens no 12 lielākajiem ziedojumiem ZZS.

Arī KNAB konkrētajam ziedotājam un ziedotajai summai pievērsis uzmanību, jo Beikmaņa likumīgie ienākumi nav liecinājuši par iespējām ziedot tik prāvu summu partijai. Birojs vairākkārt šo cilvēku aicinājis uz KNAB, taču viņš aicinājumus ignorējis. Tādējādi birojam līdz šim nav bijis tiesību šo ziedojumu atzīt par nelikumīgu.

KNAB pērn nelikumīgus ziedojumus konstatēja vairāku partiju kasēs, kas sabiedrībā izraisīja lielu ažiotāžu, lielākos no tiem — vairāk nekā 70 000 latu — KNAB konstatēja ZZS kasē. ZZS gan KNAB lēmumu atmaksāt vairāk nekā 55 000 latu pārsūdzēja tiesā, un tiesa atzina, ka KNAB nav bijis tiesīgs likt partijai šo summu atmaksāt, taču birojs ir nolēmis šo tiesas spriedumu pārsūdzēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp