Foto: homepages.irk.ru

No pērn visā pasaulē datoros instalētās programmatūras nelegāla bija 36% un radīja aptuveni 29 miljardu dolāru (15,74 miljardu latu) zaudējumus, liecina tirgus izpētes kompānijas IDC veiktais pētījums.

IDC norāda, ka datoru lietotāji 2003. gadā programmatūras iegādei izdevuši vairāk nekā 50 miljardus dolāru, taču datoros instalētās programmatūras kopējā vērtība ir sasniegusi gandrīz 80 miljardus dolāru.

Visaugstākais pirātisko datorprogrammu īpatsvars bijis Austrumeiropā — 71%, aiz tās ierindojas Latīņamerika ar 63%, Tuvie Austrumi, Āfrika ar 56%, Āzijas un Klusā okeāna reģions ar 53% īpatsvaru. Vismazākā pirātisko datorprogrammu izplatība bijusi Rietumeiropā — 36%, ASV un Kanādā — 23%.

No atsevišķām valstīm pirātiskās datorprogrammas visizplatītākās ir Ķīnā, kur tās veido 92% tirgus. Vjetnamā šis rādītājs ir 92%, Ukrainā — 91%, Indonēzijā — 88%, Krievijā — 87%. Savukārt valstis ar zemāko pirātisma līmeni ir ASV — 22%, Jaunzēlande — 23%, Dānija — 26%, Austrija un Zviedrija — 27%.

Latvijā pirātiskās programmas veido 57% tirgus, Lietuvā — 58%, bet Igaunijā — 54% tirgus. No Austrumeiropas valstīm vismazākais pirātisma līmenis ir Čehijā un Ungārijā — attiecīgi 40% un 42%, bet visaugstākais Ukrainā — 91%.

Lai gan Rietumeiropas valstīs pirātisma līmenis ir viszemākais, šajā reģionā nozares zaudējumi no pirātiskās programmatūras izmantošanas ir vislielākie un sasniedz 9,6 miljardus dolāru. Āzijas un Klusā okeāna reģionā zaudējumi sasniedz 7,55 miljardus dolāru, ASV un Kanādā — 7,23 miljardus dolāru. Austrumeiropas reģionā nelegālās programmatūras izmantošana pērn ir radījusi 2,11 miljardu dolāru zaudējumus.

IDC norāda, ka metodoloģijas maiņas dēļ dati par pirātisma līmeni 2003. gadā nav precīzi salīdzināmi ar datiem par iepriekšējiem gadiem, taču IDC visā pasaulē strādājošo analītiķu sniegtā informācija liecina, ka 2003. gadā pirātisma līmenis programmatūras sfērā ir paaugstinājies.

IDC analītiķi paredz, ka nākamo piecu gadu laikā pasaules legālās programmatūras tirgus palielināsies no pašreizējiem 50 līdz vairāk nekā 70 miljardiem dolāru gadā un nelegālās programmatūras tirgus ar pašreizējo pirātisma līmeni pārsniegs 40 miljardus dolāru gadā.

Pēc IDC aplēsēm, pirātisma samazināšana par desmit procentpunktiem četru gadu laikā radītu vairāk nekā miljonu jaunu darba vietu un palielinātu pasaules ekonomikas izaugsmi par 400 miljardiem dolāru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp